KAKO ZMANJŠATI KOLIČINO PRAZNIČNIH ODPADKOV: Kam z darilnim papirjem in božičnimi lučkami?

Slovenija

Količina odpadkov se v gospodinjstvih decembra poveča za 25 odstotkov. Dobra novica je, da jih lahko 80 odstotkov ponovno uporabimo, spremenimo namen ali recikliramo, pravijo pri Zvezi potrošnikov Slovenije in svetujejo, da darila zavijte v rjav kraft papir ali star časopisni papir in dodate borove storže ali vejico, kar darilni embalaži doda nekaj rustikalnega pridiha, hkrati pa ostane okolju prijazna. Darila za otroke zavijte v stare stripe ali revije, ki jih več ne berete. Izogibajte se embalaži, sestavljeni iz več materialov, in ovojnemu papirju.

Embalaža za hrano in pijačo, še zlasti iz papirja in kartona, je lahko popolnoma reciklabilna, a če so na njej ostanki hrane ali tekočine, ne spada v zabojnik za embalažo, ampak v navadnega.

Česa ne smete odložiti v zabojnik za embalažo?

Podjetja, ki se ukvarjajo z zbiranjem in predelavo odpadkov, temu pravijo 'Božičkov slab seznam'. Če teh predmetov ne morete ponovno uporabiti ali podariti, jih odložite v zabojnik za mešane odpadke: ovoj z mehurčki, trakovi, pentlje; darilne vrečke, ki so laminirane, premazane, barvane ali z bleščicami, plastificiran ovojni papir, umazana embalaža za živila, keramika, porcelan, embalaža iz pene.

Posebej odlagajte praznične lučke v zabojnik za elektronsko opremo, lahko tudi v center za ponovno uporabo.

Zavijanje prazničnih daril

Reciklira se lahko samo preproste, nelaminirane papirnate vrečke brez bleščic in ovojni papir. Vrečk z bleščicami in sijočih pentelj ni mogoče reciklirati. Shranite jih in ponovno uporabite naslednje leto. Ovijalni papir z natisnjenim dizajnom je popolnoma primeren za recikliranje, prav tako preproste darilne vrečke, ki so 100-odstotno papirnate. Če ima papirnata vrečka ročaje iz traku ali blaga in ni primerna za ponovno uporabo, ročaje odstranite, preden jo odložite v zabojnik za papir.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija