KAKO SO NASTALI SLAVNI 'DA PONTE' KROFI? Poskusili smo se dokopati do skrivnostnega recepta (VIDEO)

Koper

To, kar so za celince trojanski krofi, so za Primorce krofi Danijela Sertiča. Babice veljajo za prave mojstrice pri izdelavi krofov, ena od njih pa je kriva za to, da so okusi otroštva znova zaživeli v Slovenski Istri. Poskusili smo se dokopati do skrivnostnega recepta, preverili, ali se pokuševalci strinjajo glede dobrote teh krofov in se tudi sami poskusili v peki.

"Lahko povem, da recept izhaja iz Zadra in da je babičin, ime ji je bilo Veronika. Po tem ko je umrla, smo vnuki pospravljali po njeni hiši in takrat sem našel knjigo z recepti. Po poklicu sem živilski tehnik, in ker sem pomislil, da mi knjiga kdaj pride prav, sem jo vzel," je dejal Danijel Sertič iz koprske Čokoladnice Da Ponte.

Skrivnosti recept sicer izhaja iz leta 1962. Kako pa se je pravzaprav začela zgodba peke krofov, ki jih lahko poskusite ne samo na pustni, temveč tudi na vsak "navaden" torek? Sertič jih je prvič pripravil pred petimi leti za pust, a se je recept kmalu izkazal za izjemnega. Danes jih pripravi okoli 200 vsak dan, v pustnem času pa v roku od 12 do 20 ur tudi do pet tisoč

Smo se uspeli dokopati do recepta? Odgovor najdete v spodnjem prispevku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
SudoMaGodo |  17 .08. 2022 ob  10: 30
hvala bogu, da kje še dobiš obrtniško narejene slaščice po starih receptih, glede na sranja na katera so nas navadile razne veletrgovine. Včasih si slastne krofe, ki so se topili v ustih dobil pri Idi, ki pa je žal zaprla slastičarno že precej let nazaj. Tako, da so tile dobrodošli. Če so recepti iz knije iz Zadra potem sumim, da gre za kako staro kuharico v italijanščini, kar je seveda dobrodošlo. Slovencem primanjkuje kuture slaščic. Vse kar poznamo so potice in ona mižerija od blejske kremšnite pa trojanski krofi o katerih mediji govorijo, kot da bi bili ena od sedmih znamenitosti sveta. V Italiji ima vsaka vas pol ducata avtohtonih slaščic ali svojih variant na znane slaščice. Mi pa turistom "Morate na Bledu poskusiti kremšnite", ki so enake vsem drugim kremšnitam še iz jugo socializma, le ceno imajo prestižno. Dajte malo improvizirat na recept, za boga milega, naredite nekaj originalnega, da vas bo svet sploh opazil.