KAJ SO DELALI POLICISTI NA PORTOROŠKI PLAŽI? V piranski občini čez poletje za 300 odstotkov več kriminala

Kronika

Med vsako turistično sezono se v Slovenski Istri skladno s povečanim obiskom poveča tudi število tatvin na plažah ter vlomov v stanovanja, apartmaje, hotelske sobe in gostinske obrate. Predvsem je na udaru občina Piran. Analize statističnih podatkov preteklih let so pokazale, da se na območju Policijske postaje (PP) Piran v času turistične sezone število varnostnih dogodkov z vseh področij policijskega dela poveča za približno 300 odstotkov glede na čas izven sezone. Policisti Policijske uprave (PU) Koper zato vsako leto izvedejo nekaj preventivnih aktivnosti, namenjenih predvsem opozarjanju na samozaščitno ravnanje. Danes so eno izmed takih izvedli na portoroški plaži.

Na PU Koper je bilo letos obravnavanih skupno 2073 kaznivih dejanj, kar je dobrih 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko so obravnavali 1786 kaznivih dejanj. Je pa skupni delež preiskanih dejanj letos nekoliko nižji, in sicer znaša 58,3 odstotke, medtem ko je bil lani skoraj 59-odstoten.

V letošnjem letu je bilo obravnavanih 1066 kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete, kar je dobrih 100 primerov ali 10,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Preiskali so 30,9 odstotka primerov, medtem ko so jih lani dobrih 37 odstotkov.

Izstopajoča problematika letos so vlomne velike tatvine iz stanovanjskih hiš, vozil in gostinskih lokalov, pri čemer je nižja preiskanost glede na državno povprečje izkazana predvsem pri vlomnih velikih tatvinah v gostinske lokale in kleti, višja pa pri vlomnih velikih tatvinah v stanovanjske objekte in na parkiriščih ter v trgovinah, so pojasnili na PU Koper.

Med turistično sezono, tj. od 1. junija dalje, je bilo na območju PU Koper obravnavanih 627 kaznivih dejanj. Skupna preiskanost do sedaj je 56,3-odstotna. V tem obdobju je bilo obravnavanih 338 kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete, kar je za 4 odstotke manj kot v enakem obdobju lani. Preiskanost premoženjske kriminalitete je 27,5-odstotna.

V Piranu od 18 tatvin na plaži doslej raziskali le eno 

Policisti PP Piran so letos med 15. junijem in 31. julijem obravnavali 147 kaznivih dejanj. V lanskem primerjalnem obdobju so obravnavali 122 kaznivih dejanj, leta 2020 pa 192. Največji, kar 90-odstotni delež obravnavanih kaznivih dejanj je s področja premoženjske kriminalitete, prevladujejo tatvine in vlomi.

Med njimi je bilo 18 primerov tatvin na plaži vse od Lucije do Pirana, ko so storilci izkoristili odsotnost oškodovancev in jim odtujevali lastnino. V nekaterih primerih so bili oškodovani za več kot 1000 evrov. "Do sedaj nam je uspelo preiskati le eno tovrstno kaznivo dejanje," so povedali na PP Piran.

Zelo priljubljene tarče tatov so tudi e-kolesa in e-skiroji. Do sedaj so na piranski postaji obravnavali 16 takšnih tatvin na različnih lokacijah, kot so kampi, plaže in parkirišča pred trgovinami. Nekatera kolesa so bila ukradena, kljub temu, da so bila zavarovana z verigo oziroma jeklenico.

Prav tako so na območju PP Piran v tem času izstopali vlomi v razne poslovne prostore (gostinski lokali, trgovine, kioski …), in sicer so obravnavali 11 takih primerov.

Med vikendi več nasilja

Poleg kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete so predvsem med vikendi izstopala kazniva dejanj zoper javni red in mir oziroma zoper življenje in telo. "Tako smo v teh obdobjih vsako leto obravnavali več kaznivih dejanj nasilništva, kjer so bili oškodovanci v pretepu lahko ali huje telesno poškodovani, v enem primeru tudi poskus uboja, ki je bil uspešno preiskan," so še dejali piranski policisti.

V Izoli letos še enkrat toliko vlomov kot lani

Na območju PP Izola so od 20. junija obravnavali 13 tatvin na plaži, sedem vlomov v hiše, stanovanja in apartmaje, kjer so storilci kradli denar in zlatnino, tri vlome v gostinske lokale in trgovine, kjer so kradli denar in alkoholne pijače, ter pet tatvin električnih skirojev, električnih koles, mopedov in koles z motorjem. "Letos je bilo vlomnih tatvin še enkrat toliko kot lani, pa še niti ni konec sezone," pravijo policisti.

V Kopru plaže niso zanimive

Na območju PP Koper je tatvin na plažah zanemarljivo malo: lani so jih obravnavali pet, letos pa le tri. Je pa zato več vlomov. Lani od junija do konca avgusta je bilo zabeleženih 36 vlomov – pet od teh je bilo preiskanih –, letos pa so med sezono obravnavali že 49 vlomov, od katerih je bilo preiskanih sedem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  10 .08. 2022 ob  03: 45
In ce pogledamo realno sliko en ki krade bo imel vec tatvin in vlomov za sabo kar lahko to statistiko skrcimo na 7-12 ljudi ki gledajo kje bodo kaj ukradli.
Na splosno smo ljudje zelo posteni,padlo mi je iz zepa dvajset evrov v trgovini je clovek prisu na blagajno vprasat kdo jih je zgubu,telefone nosijo tam kjer jih lahko oseba pride iskat,kljuce od avta itd...
Zato kolesa vedno zvezes tam kjer je veliko ljudi,eden jih mu bo nazgal ker kako bi zgledalo ce bi se njemu to zgodilo.
Ajde so pol take manjse tatvine da ti nekdo zmakne koso za kosit travo al pa soseda ti odnese dva rozmarina ma zaradi tega nebo konc sveta