KAJ BO RAZKRILO POROČILO O INCIDENTU NA MEJI? OVS ga je posredovala koprskemu državnemu tožilstvu

Koper

Obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo je poročilo o dogodku pri Kozini, v katerega je bil v začetku maja vpleten 32-letni zamejski Slovenec, posredovala pristojnemu državnemu tožilstvu v Kopru, so potrdili na ministrstvu. Poročilo bodo v sredo predstavili na seji komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

(vir: Pixabay)

Dokler tožilstvo ne preuči zadeve in odloči o morebitnih nadaljnjih korakih, na ministrstvu zadeve ne morejo komentirati, so še pojasnili. Kot so dodali, bo omenjeno poročilo sicer predstavljeno na sredini zaprti seji parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Da so v omenjeni zadevi prejeli poročilo OVS, je že pred tem za Primorske novice potrdila vodja koprskega državnega tožilstva Barbara Milič Rožman. Kot je dodala, tožilstvo o poročilu še ni odločilo.

Glede na odgovor, po katerem je tožilstvo dobilo poročilo, in ne kazenske ovadbe, časnik ugiba, da niso ugotovili nič sumljivega oz. znakov kaznivega dejanja. Kot dodajajo, državni tožilec lahko v takih primerih zahteva še dodatne poizvedbe in dopolnitev poročila ter se nato odloči, kako bo vodil primer naprej.

(foto: Tomaž Primožič/FPA)

Primorski dnevnik je 23. maja objavil izpoved 32-letnega državljana Italije in Slovenije z začasnim bivališčem v Sloveniji, da sta ga v občini Hrpelje - Kozina blizu meje z Italijo ustavila moški v uniformi, eden pa je vanj tudi meril z avtomatsko puško. Ko sta se prepričala, da ne gre za nezakonitega migranta, sta ga izpustila. Šlo naj bi za pripadnika Slovenske vojske.

V javnosti je v naslednjih tednih sledilo več namigov, da naj bi šlo za lažno novico, zaradi česar je 32-letnik, ki je sprva podal anonimno izpoved, za Radiotelevizijo Slovenija razkril svojo identiteto. Načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš pa je prejšnji mesec zatrdil, da javnosti ni treba skrbeti, da bi lahko kdo iz vojske vzel stvari v svoje roke, ter da bodo dogodek skupaj z obveščevalno-varnostno službo tudi preiskali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija