KADROVSKA STISKA TUDI V OBALNIH DOMOVIH ZA OSTARELE: Na pomoč so jim priskočili bolničarji Rdečega križa

Koper

Rdeči križ Slovenije (RKS) se je odzval na prošnje obalnih domov za starejše, kjer hitro širjenje koronavirusne različice omikron vpliva tudi na kadrovske kapacitete. Ta teden je devet prostovoljcev, bolničarjev prve pomoči RKS, začelo z delom v Centru starejših občanov Lucija, koprski enoti Doma upokojencev Ptuj in Domu upokojencev Koper.

Kot so sporočili iz RKS, so prostovoljni bolničarji za pomoč pri oskrbi bolnikov v socialno-varstvenih ustanovah aktivirani na podlagi odredbe o aktiviranju prostovoljcev RKS in Gasilske zveze Slovenije ter drugih nevladnih organizacij, ki delujejo v sistemu zaščite, reševanja in pomoči in imajo ustrezna znanja za bolničarje.

Bolničarji RKS pomagajo pri različnih dnevnih aktivnostih, predvsem pri hranjenju, umivanju in kopanju ter preoblačenju stanovalcev. Prav tako so jim zaupane naloge, kot sta menjava inkontinenčnih pripomočkov ter pomoč pri obračanju, s čimer preprečujejo preležanine. S svojo toplino in prijaznimi besedami pa prostovoljci marsikateremu oskrbovancu domov tudi polepšujejo dneve, so zapisali v sporočilu za javnost.

Bolničarji prve pomoči RKS so sicer še vedno prisotni tudi v UKC Ljubljana, kjer pomagajo že vse od lanskega novembra.

V Rdečem križu Slovenije ob tem poudarjajo, da bodo še naprej poskušali odgovoriti na vse prošnje in zahteve za pomoč, kljub dejstvu, da so tudi njihove vrste nekoliko okrnjene bodisi zaradi bolezni bodisi zaradi karanten.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija