JK PIRAT NA SP, OCENA MARGONA: "Naši mladi jadralci so zaključili nad pričakovanji" (FOTO)

Svet

Včeraj se je v španski Costa Bravi z zadnjimi tremi plovi zaključilo svetovno prvenstvo optimistov, ki se ga je udeležilo 248 mladih jadralcev iz 57 držav. Slovenijo je zastopalo pet jadralcev, vsi prihajajo iz Jadralnega kluba (JK) Pirat: Lina Sorta, Filip Valjavec, Val Grbec, Kristian Petaros ter Filip Luka Butinar. Spremljala sta jih trener Luka Domjan ter vodja ekipe Mitja Margon, ki je ocenil, da so naši mladi jadralci zaključili "nad pričakovanji".

Prvenstvo so med drugim zaznamovali kar štirje dnevi brez jadranja, saj zaradi visokega priobalnega valovanja niso mogli izpluti. Naši mladi jadralci so sicer nastopili uspešno, dva sta se uvrstila v zlato skupino, dva v srebrno in eden v bronasto.

Naš najvišje uvrščeni skozi celotno prvenstvo je bil Filip Luka Butinar, ki je svetovno prvenstvo zaključil na 47. mestu. Jadral je v zlati skupini in kot svoj najboljši rezultat zabeležil dve peti mesti v svoji skupini v kvalifikacijskih plovih. Tesno za njim, na 52. mestu, mu je sledil Filip Valjavec z najboljšo uvrstitvijo na sedmo mesto v skupini. Na 74. mestu je bila Lina Sorta, najvišje je bila deseta v svoji skupini. Na 122. mestu je prvenstvo zaključil Val Grbec, svoj najboljši rezultat je prijadral že prvi dan, 17. mesto v skupini. Kristian Petaros je končal na 162. mestu z najboljšo uvrstitvijo na 21. mesto v skupini.

Ob svetovnem prvenstvu je potekala tudi predstavitev kandidatur za organizacijo evropskega in svetovnega prvenstva za razred optimist leta 2025. Svojo kandidaturo je predstavil tudi JK Pirat, ki ima že bogate izkušnje z organizacijo velikih jadralskih dogodkov, med drugimi je leta 2020, namesto Estonije, v rekordnem času zelo uspešno organiziral in gostil odprto evropsko prvenstvo v tem razredu. S kandidaturo je uspel, delegati iz 54 držav so na letni skupščini mednarodne zveze razreda optimist (IODA) največ glasov za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2025 namenili prav Jadralnemu klubu Pirat Portorož. 

Mitja Margon, predsednik JK Pirat in vodja ekipe na aktualnem SP, je po zaključku svetovnega prvenstva povedal: "Mislim, da smo lahko z rezultatom zadovoljni, kajti ekipa je še mlada in z izjemo enega jadralca neizkušena na takšnih tekmovanjih. Dosežek štirih v prvi polovici oziroma dva jadralca v zlati skupini je nad pričakovanji, poleg tega pa smo na tem prvenstvu uspeli dobiti kandidaturo za svetovno prvenstvo leta 2025, kar je tudi dober izziv in obet za mlade jadralce. Upam, da se bodo do leta 2025 lahko dobro pripravili na domače prvenstvo. Moram reči, da so bili pogoji izven normalnih, nekoliko smo bili razočarani, saj se celo štiri dni ni jadralo zaradi previsokih valov in zato onemogočenega izplutja, kar je sicer nenavadno, bilo je tudi veliko nezadovoljstva nad organizatorji, saj niso zagotovili rezervnega načrta za tak primer. Se je pa danes prvenstvo zaključilo s tremi plovi v idealnih pogojih, s čimer so organizatorji nekoliko popravili vtis."

Svetovni prvak je postal Šved Henric Wigforss, podprvak Travis Greenberg in bronasti Wylder Smith pa prihajata iz Združenih držav Amerike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija