JE PRED NAMI "NORMALNO POLETJE"? Precepljenost bi lahko dosegli v dveh mesecih

Slovenija

Cepljenje proti covidu-19 se bo v ponedeljek začelo tudi za odrasle, ki so mlajši od 50 let. Še vedno pa bodo glede na veljavno strategijo prednostno cepili starejše in ranljive skupine. Strategija cepljenja po pojasnilih vodje svetovalne skupine za cepljenje Bojane Beović namreč ni spremenjena.

Vsi starejši od 50 let morajo res zahtevati cepivo od cepilnih centrov in svojih zdravnikov, je pozvala v izjavi za medije v četrtek. Mlajši bodo po njenih besedah na vrsti, če na določen dan ne bo bolnikov iz ranljivih skupin. Če se bo zgodilo, da bo tisti, ki bi bil na vrsti naslednji, star 40 let, bo lahko cepljen, je ponazorila. Kot je ocenila, bi precepljenost prebivalstva lahko glede na obljubljene dobave cepiv dosegli v dveh mesecih, če prištejemo še prebolevnike, ki še ne bodo cepljeni.

Predsednik vlade Janez Janša je v četrtek na Twitterju sicer zapisal, da bodo do poletja zagotovili dovolj cepiva za vse. Pozval je, da smo odgovorni do sebe in do drugih. Cepimo se in zdržimo še nekaj tednov, je spodbudil in spomnil: "Čas je za normalno poletje." K cepljenju je pozval tudi minister za zdravje Janez Poklukar, ki so ga v petek cepili z AstraZeneco. "Verjamem, da je cepivo najboljše orožje zoper epidemijo," je dejal po cepljenju. Na obisku pri Zvezi društev upokojencev Slovenije istega dne pa je starejše posebej pozval, naj ne zavračajo cepljenja.

Slovenija ima po sredinih navedbah nacionalnega koordinatorja za logistični del akcije množičnega cepljenja Jelka Kacina maja zagotovljenih najmanj 450.000 odmerkov štirih vrst cepiv proti covidu-19, kar bo pospešilo cepljenje. Ob tem je napovedal še dodatne količine cepiv. Prebivalci se lahko na cepljenje od četrtka prijavijo prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, pa se ni treba znova naročati prek nove aplikacije. Na portalu zVEM so do petka popoldne zabeležili več kot 30.900 prijav.

V zdravstvenih domovih so zagotovili, da se pripravljajo na cepljenje splošne odrasle populacije, hkrati pa tudi na prehod na nacionalno aplikacijo za prijavo na cepljenje. Nekateri tehnične napotke še čakajo, drugi bodo še prej cepili vse s svojih hišnih seznamov.

Poleg kroničnih bolnikov in zaposlenih v kritični infrastrukturi je do zdaj po državi potekalo cepljenje starostne skupine od 50 do 59 let. V skupini starih od 50 do 54 let je bilo z enim odmerkom že cepljenih več kot petina ljudi, v skupini starih od 55 do 59 let pa malenkost manj kot tretjina, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje iz konca tedna. V starostni skupini od 60 do 64 let je cepljenih z enim odmerkom približno 43 odstotkov, v starostni skupini od 65 do 69 let pa že več kot polovica. V naslednji skupini, ki zajema stare od 70 do 74 let, je cepljenih z enim odmerkom dve tretjini, kar je največ od vseh starostnih skupin. Največji delež cepljenih z dvema odmerkoma pa je v skupini od 80 do 84 let, kjer znaša malenkost pod 59 odstotkov. Samo z enim odmerkom je v tej skupini cepljenih 64 odstotkov ljudi.

Inštitut navaja, da je bilo z enim odmerkom sicer v državi že cepljenih 467.698 oseb, z dvema pa 246.428. Delež precepljenih znaša 11,7 odstotka, medtem ko je cilj doseči 60-odstotno precepljenost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  09 .05. 2021 ob  17: 59
Zivljenje poteka normalno,kje je zdej znanstvena razlaga da je covid skorajda izginu?
Alora,vec smo zunaj kot doma...
Naj mi se kdo naprti 90 metrov od doma in da moram ko munjen laufat domou pred deveto uro