JE DODIK TOKRAT PRESTOPIL MEJO? Schmidta bi zaprl in deportiral, Nemčija in ZDA odločno proti

Svet

Nedavna grožnja Milorada Dodika, voditelja Republike Srbske, o morebitni aretaciji in izgonu visokega predstavnika mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini, Christiana Schmidta, ob njegovem vstopu v Srbijo, je sprožila odziv tako Združenih držav Amerike kot Nemčije. Grožnjo so obsodili kot kršitev ustavnega reda.

Milorad Dodik

Dodik, separatistični voditelj bosanskih Srbov, je nedavno napovedal možnost aretacije in deportacije visokega mednarodnega uradnika, če bi ta vstopil v regije pod srbskim nadzorom. Dodal je, da je pripravil odlok 'o aretaciji in deportaciji'. "Če bo Schmidt vstopil v Republiko Srbsko, ga bomo izgnali," je dejal Dodik, pri čemer je napovedal posebno spremstvo za Nemca, ki bo skrbelo, da bo ozemlje zapustil čim prej. Dodik in oblasti v Republiki Srbski vztrajajo, da Schmidt ni bil zakonito izvoljen na položaj visokega predstavnika, saj ga ni potrdil Varnostni svet Združenih narodov.

To ni prva grožnja iz Dodikovih ust, saj je zagrozil tudi z razglasitvijo neodvisnosti od preostale Bosne in Hercegovine, če bi bile sprejete določene Schmidtove odločitve na območjih pod srbskim nadzorom, kar si prizadeva doseči že dlje časa. ZDA in Združeno kraljestvo so nedavno uvedle sankcije proti Dodiku zaradi kršenja ameriškega mirovnega sporazuma.

Tokrat pa se zdi, da je Dodik prestopil mejo, saj sta Nemčija in ZDA takoj stopili v bran Christianu Schmidtu, poroča hrvaški Index.

Ameriško veleposlaništvo je izdalo izjavo, v kateri so poudarili, da je Dodikova grožnja omejevanja gibanja visokega predstavnika protiustavna in predstavlja napad na daytonski mirovni sporazum, ustavni red Bosne in Hercegovine ter državo samo. Dodikove nepremišljene grožnje in neutemeljene trditve predstavljajo nadaljnji korak v smeri izolacije, ki si jo je sam izbral.

Christian Schmidt

Tudi Nemčija je izrazila nezadovoljstvo nad Dodikovimi dejanji. "Odločno podpiramo visokega predstavnika Christiana Schmidta. To sem jasno povedal tudi Dodiku," je dejal posebni nemški odposlanec za Zahodni Balkan, Manuel Sarazzin, ki se je nedavno sestal z Dodikom in mu izrazil jasno nestrinjanje z napadi na državne institucije Bosne in Hercegovine ter visokega predstavnika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  09 .09. 2023 ob  19: 53
Dodik bo to tudi storil.Nemci in Američani mu ga lahko samo potegnejo.