JANŠA S KURZEM KRITIZIRAL EU: Neverjetno, a Bruselj celo priznal, da je strategija cepljenja polomija!

Slovenija

Potem ko je avstrijski kancler Sebastian Kurz v petek ostro kritiziral porazdeljevanje cepiv, je pet premierjev članic EU - poleg Kurza še slovenski Janez Janša ter premierji Češke, Latvije in Bolgarije - na institucije EU naslovilo pismo, v katerem so zahtevali čimprejšnji sklic vrha EU na to temo, sicer določene države članice unije preprosto ne bodo mogle izpolniti za drugo četrtletje zastavljenih ciljev glede cepljenja. Peterici se je kasneje pridružil še hrvaški premier Andrej Plenković.

Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je priznal, da je EU naredila napake v strategiji cepljenja proti covidu-19. Kot je dodal v pogovoru za današnjo izdajo nemškega dnevnika Tagesspiegel, je pripravljen ob koncu pandemije narediti pregled, kaj je šlo narobe, zdaj pa je najpomembneje zagotoviti, da celotna Evropa dobi cepivo. 

"Res je, da so bile pri naročanju cepiva v Bruslju, kot tudi v državah članicah narejene napake," je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa v pogovoru dejal Timmermans. "Ob koncu pandemije sem pripravljen narediti bilanco, kaj smo naredili narobe in kaj prav."

Dodal pa je, da je skupen evropski pristop pri zagotavljanju cepiva "tudi v interesu bogatejših držav članic", kot je Nemčija. Evropska komisija je naročila skupaj najmanj 1,4 milijarde odmerkov cepiv, odobrenih v EU, kar bi moralo v teoriji več kot zadostovati za njenih 450 milijonov prebivalcev.

Komisija pa je postala tarča kritik zaradi počasne odzivnosti in strateških napak pri naročanju cepiv, nekatere države članice menijo, da razdeljevanje ni bilo enakomerno in da so nekatere države glede na število prebivalcev dobile veliko več cepiva kot druge.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pinkopalinko |  14 .03. 2021 ob  13: 30
aja, pa še s kurzem je to storil!
pinkopalinko |  14 .03. 2021 ob  13: 29
če je janez to rekel, potem bo res držalo.