TUDI V DRŽAVNEM ZBORU BODO CEPLJENI Z ASTRAZENECO: Je obalne poslance kaj strah?

Slovenija

Cepivo proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca v zadnjih dneh dviguje ogromno prahu. Vedno več evropskih držav se po več primerih smrti odloča za začasno prekinitev cepljenja s tem cepivom, nenazadnje so za jutri predvideno cepljenje šolnikov prestavili tudi v Zdravstvenem domu Izola. A se bodo očitno s tem cepivom cepili tudi poslanci državnega zbora. Cepljenje je predvideno v četrtek, 18. marca.

Kot piše v sporočilu, ki so ga prejeli poslanci DZ, bo cepljene s cepivom AstraZenece potekalo v četrtek, 18. marca, v ljubljanskih prostorih NIJZ. S tem cepivom bodo cepljene osebe stare do 64 let, pa tudi starejši, v kolikor bi želeli biti cepljeni čim prej. Potrebna bosta dva odmerka, v razmaku 9 do 12 tednov.

"Nezaželeni učinki po cepljenju so možni in so odvisni od imunskega odgovora vsake osebe. Minejo v nekaj urah do treh dneh," piše v sporočilu poslancem. Med možnimi stranskimi učinki pa so navedeni bolečina na mestu vboda, povišana temperatura, mrzlica, splošno slabo počutje, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter slabost.

Meira Hot

Kako se bodo odločili obalni poslanci?

Poklicali smo obalne poslance in preverili, ali se nameravajo cepiti in ali jih vedno pogostejše novice o stranskih učinkih AstraZenece že kaj skrbijo.

Piranska poslanka iz vrst SD Meira Hot se je prijavila na cepljenje in se le-tega tudi namerava udeležiti. Poročila o stranskih učinkih AstraZenece jo sicer skrbijo, a zaupa stroki, če ta pravi, da je cepivo varno.

Stroki zaupa tudi poslanec SMC Gregor Perič, ki verjame, "da so postopki za odobritev cepiv vredni zaupanja". V odgovoru je poudaril, da so bili v poslanski skupini njegove stranke vedno zagovorniki cepljenja. "Sam menim, da je cepljenje trenutno najbolj učinkovita pot za izhod iz epidemije, saj bomo z zadostno stopnjo precepljenosti dosegli kolektivno imunost in lažji potek bolezni v primeru okužbe."

Branko Simonovič (levo) in Gregor Perič

"Po mojih informacijah serija cepiva, ki smo ga prejeli v Sloveniji ni enaka seriji, ki je predmet preverjanj v Avstriji," nam je dejal izolski poslanec, ki se bo v četrtek skupaj z ostalimi poslanci in sodelavci DZ tudi cepil.

Največ pomislekov glede cepljenja ima poslanec DeSUS Branko Simonovič, sicer najstarejši primorski poslanec. Na cepljenje se je sicer prijavil, a ne skriva, da ga obhajajo dvomi in skrbi. "Do ponedeljka imam čas za odločitev, tako da se bom do takrat posvetoval z mojim osebnim zdravnikom. Sodim namreč v starostno kategorijo, za katero cepivo AstraZenece ni najbolj priporočeno, saj imam že 66 let," nam je povedal v telefonskem pogovoru.

Matej T. Vatovec

Cepljenja se namerava udeležiti tudi primorski poslanec Levice Matej T. Vatovec

"Verjamem da je to eden od glavnih mehanizmov za omejevanje širjenja okužb s covid-19. Stranski učinki, ki so se pojavili pri cepivu AstraZenece povsem razumno povzročajo skrbi. A kot pri vsakem cepivu so stranski učinki možni in prisotni, zato moramo kljub vsemu zaupati pristojnim neodvisnim agencijam, ki bdijo nad temi novimi cepivi in slediti napotkom. Če bi EMA ugotovila, da je s cepivom kaj narobe, potem bi ga morali umakniti iz uporabe," je povedal za naš portal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Fritla |  12 .03. 2021 ob  13: 11
Poslanci so zaposleni v državni instituciji enako kot vsi ostali uradniki.
Virusu so izpostavljeni v enaki meri, kot ostali "navadni" državljani.
Ni mi jasno, zakaj niso v vrsti kot vsi mi.
Državni zbor ni zdravstvena ustanova, vsaj zaenkrat.