IZJEMEN PORAST PROŠENJ ZA AZIL: Na območju PU Koper letos 7.734 tujcev, ki so nedovoljeno prestopili mejo

Koper

Iz Policijske uprave (PU) Koper so sporočili podatke glede nezakonitega prehajanja meje in ozemlja države. Tako so v letošnjem letu do 25. oktobra obravnavali 7.734 oseb, ki so nedovoljeno prestopile kopensko mejo s Hrvaško. Prevladujejo državljani Afganistana, Turčije, Rusije, Pakistana in Irana. Izredno pa se je povečal delež izraženih namer za mednarodno zaščito, ki jo praktično zahtevajo vsi zaradi nedovoljenega prehoda obravnavani tujci. 

Do 26. oktobra so na PU Koper obravnavali 91 kaznivih dejanj (lani 128) s področja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Obravnavanih je bilo 69 (lani 103) osumljencev. Opravljenih je bilo 47 privedb in odrejenih 47  priporov. Kot storilci izstopajo državljani Romunije (13), Srbije (8), Ukrajine (5), Hrvaške (4), Albanije (2) in ostali.

Iz PU Koper so sporočili tudi nekatere statistične podatke glede nezakonitega prehajanja meje in ozemlja države. Tako so od 1. januarja do 25. oktobra obravnavali 7.734 oseb (lani 11.725), ki so nedovoljeno prestopile kopensko mejo s Hrvaško,  kar je za 34 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2022.

Tudi v letošnjem letu večina teh tujcev vstopi peš na širšem območju Rakitovca, Sočerge in Podgorja. Povečuje se delež tujcev, ki vstopajo s pomočjo javnega prevoza (avtobusi, TAXI, vlaki ...), ker je zaznano predvsem na območju Ilirske Bistrice.  

V letošnje letu po državljanstvu prevladujejo državljani Afganistana (4.907), sledijo državljani Turčije (469), Rusije (214), Pakistana  (212) ter Irana (211).

Kot navajajo, se je bistveno povečal delež izraženih namer za mednarodno zaščito, saj praktično vsi obravnavani tujci zaradi nedovoljenega prehoda to izrazijo. Tako je bilo sprejetih 7.484 namer za mednarodno zaščito (lani 9.750), ki so jih podali tujci.

Dodatno je PU Koper sprejela tudi 194 vlog za začasno zaščito na podlagi Zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb – državljanov Ukrajine oziroma osebe razseljene iz Ukrajine. Evidentirali so tudi 3.414 tujcev, ki so ponovno izrazili namero o podajo vloge za mednarodno zaščito.

Tujim varnostnim organom so izročili 45 oseb (lani 1.467) oz. 96,9 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.  Po državljanstvih izročitve prevladujejo državljani Albanije 13, Afganistana 9, Turčije 5 ter Kitajske 5.


Od tujih varnostnih organov so sprejeli 50 tujcev (lani 32). Vsi so bili sprejeti iz Republike Italije.

Trend števila obravnavanih oseb se je v primerjavi z lanskim letom spremenil predvsem v septembru. Tako so septembra 2022 zaznali občutno povečanje števila obravnav oseb – teh je bilo 2801, medtem ko jih je bilo v letošnjem septembru 908.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  28 .10. 2023 ob  14: 51
13
Spodbudni podatki.... Lahko še več. Hočemo več nezakonitih migrantov in več prošenj za azil!!! Zato smo volili to vlado!!! Hočemo ŠE!!!! In prav bi bilo, da imamo še več posilstev in tudi še več nasilja migrantov nad slovenskimi državljani in njihovem premoženju. Samo tako naprej!!! DAli bomo še 5 miljard NVO, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem nezakonitih migrantov!!!11 YEEEEEEEE, plešemo!!!!!