ITALIJANI ARETIRALI 46-LETNEGA UBEŽNIKA: Leta 2012 je oropal takratno Banko Koper v Sežani

Kronika

Policija iz Bergama je aretirala 46-letnega domačina, Cesareja Ghiraldija, ki je skupaj s še tremi dvema iz iste pokrajine, tretjega pa še niso našli leta 2012 oropal poslovalnico takratne Banke Koper v Sežani, poročajo italijanski mediji. S pištolo oborožen storilec je iz banke odnesel 280.000 evrov.

Roparji so prišli na kraj na motornih kolesih, s kraja pa pobegnili z ukradenim twingom, ki je bil pred tem parkiran pred bančno poslovalnico. Ko so prispeli na drugo lokacijo, so se presedli v podobno vozilo s spremenjenimi registrskimi tablicami in z njim pobegnili neznano kam.

Policijska preiskava je privedla do identifikacije članov kriminalne skupine, ki je bila aktivna od junija 2012. Dva sostorilca, Ruggera Marcasolija in Maria Bonalda, je slovenska policija aretirala poleti 2013, manj kot leto dni po ropu, in sicer na parkirišču v Kopru. Koprsko sodišče je nato razpisalo evropski priporni nalog za tretjim storilcem, Cesarejem Ghiraldijem. Ta je bil poleti 2015 aretiran v Švici in izročen Sloveniji.

Ghiraldi se ni zglasil v slovenskem zaporu

Dokončne kazni je leta 2018 izreklo koprsko okrožno sodišče, ki je omenjenega Ghiraldija obsodilo na dokončno kazen treh let in enajstih mesecev zapora ter denarno kazen 7500 evrov zaradi ropa in prikrivanja sodelovanja v hudodelski združbi, ki jo sestavlja več ljudi. Ghiraldi bi se moral zglasiti v slovenskem zaporu oktobra istega leta, lahko pa bi zaprosil tudi, da kazen odsluži v Italiji. Nič od tega se ni zgodilo, saj se je vrnil v Italijo. Te dni pa je Ghiraldija aretirala italijanska policija v Bergamu in ga dala na razpolago italijanskim in slovenskim oblastem. Ghiraldi je doslej v priporu in hišnem priporu sicer preživel že 19 mesecev.

Četrti akter v sežanskem ropu medtem še ni bil identificiran.

Povezave z oboroženim ropom v Luciji

Rop v Sežani je imel sicer kar nekaj skupnih točk z ropom poslovalnice Banke Koper avgusta 2011 v Luciji, kjer sta storilca odnesla 258.000 evrov. Pri obeh ropih so bili uporabljeni strelno orožje, železna macola za razbijanje stekla in motorji. Zaradi ropa v Luciji sta bila obsojena Mattia Zambetti in Eugenio Russo; prvi na šest, drugi pa na trinajst let zapora, saj je med begom ustrelil policista in ga ranil. Od leta 2013 na njuno prošnjo prestajata kazen v Italiji.

Kako je zgodba še povezana s sežanskim ropom? Sojenje Zambettiju in Russu v Kopru je med drugimi spremljal tudi partner Zambettijeve mame, ki je nihče drug kot Cesare Ghiraldi. Samo nekaj let kasneje, leta 2014, sta ga zaradi ropa v Sežani iskala slovenska policija in Interpol.

(Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Kriminalne vezi pa segajo še globlje oče enega od roparjev iz Portoroža, Gianbattista Zambetti, je deloval v Italiji v samem vrhu organizirane kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z izsiljevanjem in ropi. Italijani so ga prijeli leta 2013. Gianbattista naj bi sicer deloval skupaj z Giovannijem Zambettijem, Cesarejeveim bratom. Giovannija so februarja 2010 našli ustreljenega v njegovem avtomobilu. Prav njegova smrt je bila povod za poglobljeno preiskavo, ki je razkrila, kako deluje omenjena izsiljevalsko-roparska združba. V slednjo sta se kasneje vključila tudi Zambetti in Russo, ki sta ropala v Luciji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija