ITALIJANSKI NEOFAŠISTI IZOBESILI PROTISLOVENSKE NAPISE PO VEČ KOT STO KRAJIH: Slovenija pričakuje odziv italijanskih oblasti (FOTO)

Trst

Italijansko neofašistično gibanje CasaPound je ponoči ob dnevu spomina na žrtve fojb v več kot sto krajih po Italiji in deželi Furlanija-Julijska krajina izobesilo transparente z napisom: "Titovi partizani, zločinci in morilci". Na ministrstvu za zunanje zadeve so to označili za mazaško akcijo in zahtevali ukrepanje italijanskih oblasti.

Transparente, na katerem je tudi logotip gibanja, so ponoči med drugim nalepili na pročelji Prosvetnega doma na Opčinah in občinskega gledališča Franceta Prešerna v Boljuncu, opazili pa so jih tudi na avtobusni postaji v Miljah ter drugje po deželi in po državi, poroča Primorski dnevnik. Iz CasaPounda so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa ob tem sporočili, da "so v zadnjih letih zaznali naraščanje pobud nostalgičnih združenj za zgodovinski revizionizem dogodkov v Furlaniji-Julijski krajini, Istri in Dalmaciji po letu 1943". Ansa poroča, da so transparente izobesili po več kot sto krajih po vsej Italiji.

Slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc je obsodila dejanja gibanja. "Gre za nov primer blatenja slovenske skupnosti, ki je dodatek k zaskrbljujoči prisotnosti CasaPounda, ki skrivaj dviguje glavo, vedno z nasilnim izražanjem in škodovanjem sobivanju," je povedala po poročanju Anse. Na MZZ pa so to označili za "mazaško akcijo".

"Neofašistična organizacija CasaPound z današnjo mazaško akcijo po slovenskih vaseh znova izkazuje svojo nestrpnost do Slovencev in do trpljenja slovenskega naroda pod fašizmom. Ta organizacija, ki je podobno akcijo izvedla tudi decembra lani, si zasluži obsodbo demokratičnih oblasti svobodne Evrope. Pričakujemo, da se bodo na dejanja organizacije CasaPound odzvale tudi italijanske oblasti in ukrepale v skladu s svojimi pristojnostmi," so zapisali.

Slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc

Dodali so, da v Sloveniji spoštujejo današnji dan spomina, ko se v Italiji spominjajo žrtev fojb. "Enako spoštovanje pričakujemo tudi do slovenskih in drugih žrtev upora proti okupatorskemu fašizmu, še posebej civilnih žrtev, ki so množično umirale v italijanskih koncentracijskih taboriščih."

"K temu spoštovanju, ki mora biti vzajemno, prav gotovo ne prispeva dejstvo, da se v Trstu pod okriljem lokalnih oblasti organizira vrsta posvetov, med katerimi se v enem že v naslovu zaničljivo govori o 'lažnem samopomilovanju Slovencev'," so dodali. "Na drugem posvetu pa gostujoči predavatelji celo razlagajo, da so si Slovenci leta 1920 sami požgali Narodni dom. Zanikovanja trpljenja Slovencev in izkrivljanja zgodovine ne moremo in ne bomo dopustili," so poudarili na ministrstvu.

V krajih s slovensko manjšino pa so jih, zgolj slučajno, lepili prav na zgradbe slovenskih institucij. Ker pa gre za...

Objavil/a Zločini Italijanov nad Slovenci dne Ponedeljek, 10. februar 2020

Mazaško akcijo CasaPound so ostro obsodili tudi v krovni organizaciji Slovencev v Italiji Svet slovenskih organizacij (SSO). "Na dan, ko bi bilo potrebno tragedijo fojb in celotnega zgodovinskega konteksta, v katerega ta tragedija spada, obeležiti v duhu medsebojnega spoštovanja in sodelovanja, je fašistično dejanje proti slovenskim domovom huda klofuta demokratičnim vrednotam in človekovim svoboščin, na katerih gradimo prihodnost tega prostora," so poudarili.

Hkrati so pozvali italijanske oblasti, naj preiščejo in primerno kaznujejo krivce. "Čas je, da se takemu početju s strani organizacije Casapound naredi konec enkrat za zmeraj," so ogorčeni v SSO.

V skupni izjavi z drugo krovno organizacijo, Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo (SKGZ), so v odzivu na te "fašistične mazaške akcije" poudarili, da ima "izkrivljanje zgodovine, vzročnosti in posledičnosti dejstev" jasen namen, "da Slovence postavlja na zatožno klop". Ob tem se namensko spregleduje fašistično zatiranje, škodo in trpljenje, ki smo ga Slovenci utrpeli še zlasti v obdobju med letoma 1920 in 1945, poudarjajo.

Opozorili so, da so v njihovi "neizbrisni zgodovinski zavesti plameni Narodnega doma, pogorišča knjižnic in kulturnih domov, prepovedana slovenska beseda v javnem življenju in v šolskih klopeh, nasilno preimenovanje krajevnih imen, potujčevanje imenih in priimkov, razseljenost slovenskih javnih uslužbencev, eksodus slovenskih družin pred italijanskim nasiljem, umori posebnih fašističnih sodišč, fašistična taborišča Rab, Gonars, Monigo, Visco, požgane vasi, konfinacije, smrti v zaporih, usmrtitve talcev". "Ne bomo dopustili, da se vse to četrtstoletno gorje spregleda in zanika," poudarjajo v SSO in SKGZ v skupni izjavi.

"Neizbrisno dejstvo je, da so v drugi svetovni vojni bili Slovenci žrtve, fašistična Italija pa agresor, ki je naš narod zapisala izničenju," so še izpostavili in dodali, da bodo zaradi vsega tega od sodstva zahtevali preganjanje zadnje nočne akcije skrajnih desničarjev. Od predstavnikov oblasti, začenši s predsednikom Italije, pa kot državljani pričakujejo priznavanje zgodovinske resnice, ki jo zagovarja in prikazuje uradno zgodovinopisje v Poročilu slovensko-italijanske zgodovinske komisije.

Protifašistični shod v Trstu

Ukrepe na najvišji politični ravni zaradi "malikovanja fašistične ideologije, kot si ga je ponovno privoščilo gibanje CasaPound", zahtevajo tudi v stranki SD. Mazaško akcijo CasaPound so označili za poizkus rehabilitacije fašizma, "ideologije, ki je milijonom ljudem po vsem svetu vzela življenje", in za akcijo, ki je "ponovno dregnila v rane ljudi, prizadetih zaradi fašistične represije in njenega surovega nasilja".

Na dogodek pa se je kritično odzval tudi vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. "Iz leta v leto postaja italijanski dan spomina dan rehabilitacije fašizma. Na podlagi prenapihnjenih in tendencioznih interpretacij zgodovine, ki jih krepi celo italijanski predsednik republike Mattarella, se ustvarja podlaga za vse bolj agresivno sovraštvo med narodoma," je zapisal primorski poslanec. "Na tem mestu izražam solidarnost s Slovenci v Italiji ter hkrati obsojam vsakršno izkazovanje nestrpnosti na podlagi etnične pripadnosti," je še dodal.

V Italiji dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije 10. februarja obeležujejo od leta 2005. Tradicionalna slovesnost je tudi letos potekala v Bazovici, ki se je je udeležil tudi vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini. Po Italiji so pripravili še številne druge dogodke.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ojoj |  10 .02. 2020 ob  21: 03
@Komunisti, povsod so
Ko berem tvoje komentarje ala partizani so naredili vecji zlocin od fasistov pa neka posilstva omenjas. Naj ti bo jasno nekaj! Zlocin je vedno zlocin ne glede kdo ga je storil. Kot sem razumel si toleranten do fasistov in ISIS borcev. Partizani so pa zlocinci! Zlocin je zlocin zapomni si. Uradni podatki: 65 mio ljudi je umrlo med drugo svetovno vojno ti pa najdi kdo je naredil vecji zlocin. Kot je nekdo napisal : ti resnicno obstajas....lep vecer.
TORUS |  10 .02. 2020 ob  20: 21
@Komunisti, povsod so
Kot prvo, všeč mi je tvoje uporabniško ime.
Drugo:
Vprašaj malo dedke, babice, če kaj vedo, ali so kdaj kaj slišali o razmahu fašizma v Slovenski Istri in na Krasu v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, (torej pred komunisti, pred NOB,
2 SV , itn... ) in o eksodusu oziroma begu, zapuščanju domov v strahu pred črnosrajčniki.
Primer: V Prekmurju obstaja vas, Pince Marof (poguglaj malo na wikiju). Še danes ob vaškem prazniku kuhajo Joto (Vipavska juha, če ne veš), nosijo primorske nošnje, predvajajo ali igrajo istrsko glazbo itd...
Tam so odšli (bežali) pred 100 leti PEŠ!!! Ko so prišli, so si sami morali izdelati kolibe in za silo preživeti.
To so naši predniki, katerim ti tukaj, danes praviš, da je Fašizem bil edini pravi odgovorjQuery1123004604099434697617_1581360732226?
Sramota.
Naše Mesto Koper praznuje občinski praznik 15. Maja v čast obletnice Marežganskega upora proti fašistom.
Upam, da nisi Koprčan. Res.Komunisti, povsod so |  10 .02. 2020 ob  18: 41
-2
No in še to, da sem osebno mnenja, da so po drugi svetovni vojni, poleg ISIS - borcev islamske države v Iraku, največje svinjarije (kraje, posilstva, pretepi, ugrabitve, umori) počeli slovenski/balkanski partizani. Pa še tu je ISIS v manjšem številu oz. je Tito mislim da hudo prekosil Al Baghdadija.
Komunisti, povsod so |  10 .02. 2020 ob  18: 38
-3
Ja in sem pozabil dodati še božično voščilo 2019 naših ★komunistov★ v parlamentu; "Vesel božič, umazane živali", oz. bi prosil za podrobno razlago tega vse, ki imajo voljo pametovati tukaj po spletu. (Google iskanje: "Vesel božič, umazane živali" za tiste, ki niso seznanjeni s tem neo-komunističnim kulturnim biserom.)
36,7% Hvala |  10 .02. 2020 ob  18: 34
@Komunisti,povsod so

A ti res obstajaš in res tako razmišljaš?
Če si resničen, sožalje vsem tvojim bližnjim.
Komunisti, povsod so |  10 .02. 2020 ob  18: 30
-2
Ničesar ne opevam, le cenim dosežke civilizirane evropske kulture, za razliko od slovenske, kjer se že v parlamentu širi sovraštvo s protikrščanskimi t-shirt kampanijami, in sem napisal, da je fašizem nastal zaradi agresivnega razvoja komunizma, ki so ga že takrat, kot tudi danes, razumeli za "med in mleko" predvsem neodgovorni, nesposobni, neiznajdljivi in delomrzni, ki so v vsaki populaciji žal večina, tako se njim enaki nerazviti zmazki potem vrivajo v politiko in vodenje države v social-komunističnem stilu, kar tako kot VEDNO in POVSOD do sedaj skozi zgodovino vodi v strah, mizerijo in vojno. (p.s. berite Mussolinijevo zgodovino, imate celo vrsto neodvisnih piscev, boste hitro ugotovili, da so vas že v osnovni šoli vlekli za nos, tako kot mene)
Lili |  10 .02. 2020 ob  15: 26
@Komunisti, povsod so
In ti, ki očitno opevaš fašizem si prav en kreten.. ne razumem tvojega pisanja,,..lahko da vidiš v komunizmu zlo, vedar fašizem?
Lili |  10 .02. 2020 ob  15: 25
@Drek
Očitno si zelo zelo omejen, kajti ja, krščanstvo je siguno ni bilo in tudi sedaj ni napredno, vendar kako da rečem..vsak ima svojega boga...
In komunizem ..napreden? Komunizem je v različnih časovnih obdobjih, v različnih kulturah in na različnih celinah VEDNO deloval kot diktatura, enoumje in je bil in je še vedno zelo zelo daleč od svojih očetov Marxa in Engelsa! Komunizem je raji podarjal iluzijo enakosti, izobražencem pa iluzijo moči in pomembnosti. In se prelevil v diktaruro, ki je povzročila veliko in preveč gorja. In če tega ne veš, potem si intelekturalna lenoba, kajti v tem stoletju obstaja dovolj dokazov, dovolj pričanj in dovolj literature, da bi to lahko vedel.
Lili |  10 .02. 2020 ob  15: 20
italijani so pač ostali enaki kot so bili... čas fašizma so enostavno zbrisali iz svoje zgodovine. če imate možnost, si poglejte oddajo o fojbah na Rai3 v petek pozno zvečer. Oddaja je sicer zelo poučna, samo pozabili so na kar nekaj let fašizma ko so oni pobijali slovanske narode in ustanavljali taborišča. Seveda to ni izgovor za poboj in pregon v času komunizma in jugoslavije, vendar povejmo NAGLAS - na obeh straneh se je dogajal eksodus in na obeh straneh to zanikamo. Mogoče bi morali to enkrat za vselej povedati naglas in se opravičiti.
Drek |  10 .02. 2020 ob  14: 44
Komunisti, povsod so | 10 .02. 2020 ob 14: 29

"Komunizem, ki je že takrat širil z namenom rušenja vsega naprednega oz. krščanstva v Evropi"

Kaj pa je bilo v evropi bolj naprednega od komunizma? Krscanstvo 2000 let stare pravljice katere so nadomescale politicni sistem v primitivni dobi clovestva?

No zdaj vidis zakaj te mama ne pusti ven. Si si umil zobke?
Komunisti, povsod so |  10 .02. 2020 ob  14: 29
-14
Fašizem je bil edini efikasen odgovor na zaudarjajoči komunizem, ki je že takrat širil z namenom rušenja vsega naprednega oz. krščanstva v Evropi. In še vztrajajo. Mame dangub in delomrznežev so konstantno noseče. Ravno prej sem zasledil na Novi TV posnetek tistega našega nestuširanega smrd..uha z velikim prečrtanim križem na majici, ki gobca v parlamentu. V državni ustanovi. Pred kamerami državne TV. V letu 2020. V EU. Mislim, da je to veliko bolj nevarno, kot katerikoli napis o partizanih!?
Komunisti, povsod so |  10 .02. 2020 ob  14: 20
-13
choco, kaj šele ko izvedo, da so partizani posiljevali 10 letne deklice preden so jih zavezane z žico žive zmetali v jame?
1