ISTRSKI POSLANCI O UKREPIH V KRIZNIH DNEVIH NA BLIŽNJEM VZHODU: "Moramo si priznati, da nimamo več kaj iskati v Iraku"

Slovenija

V parlamentarnih strankah večinoma pozdravljajo umik slovenskih vojakov iz Iraka po iranskem napadu na ameriške in koalicijske sile. Slišati je pozive k umiritvi razmer in k bolj aktivni vlogi EU pri preprečevanju stopnjevanja napetosti. V opozicijski SDS pa so izrazili podporo ZDA, ki so v petek likvidirale iranskega generala Kasema Solejmanija. Istrske poslance smo vprašali, kakšno je njihovo stališče.

Brane Golubović

"Območje bližnjega vzhoda je od druge zalivske vojne leta 2003, ko so ZDA z zavezniki zrušile režim Sadama Huseina, trajno destabilizirano. Konflikt med ZDA in Iranom, ki upam, da ne bo prerasel v odprto vojno, je tudi posledica iraške vojne in kasnejših napačnih politik na tem območju, tudi politik članic EU. Rešitev je vedno v dialogu vseh vpletenih in tudi v tem zadnjem sporu je rešitev samo dialog. Tukaj mora svojo aktivno vlogo odigrati EU, ki se mora zavzeti za umiritev razmer in iskanje trajnih rešitev za območje Bližnjega vzhoda, s katerimi se bodo države na tem območju strinjale. Nobenemu namreč ne sme biti v interesu, da se razmere zaostrujejo. Iz iraške in sirske vojne smo se naučili, da posledice v obliki terorizma in begunskega vala čuti predvsem Evropa," zadnje krizne dneve na bližnjem vzhodu komentira primorski poslanec iz stranke LMŠ Brane Golubović.

Kot je še dejal Golubović, je bila odločitev za umik naših vojakov z nevarnega območja, pravilna.

Vojko Starović

Za mnenje smo vprašali Vojka Starovića, istrskega poslanca iz vrst SAB. Ker je odsoten, so v njegovem imenu iz stranke sporočili, da so veseli, ker so slovenski vojaki živi in zdravi. Da pa bi jih po njihovi oceni lahko evakuirali že prej. "Saj so tako storile nekatere druge države članice EU in svoje vojake umaknile v Jordanijo, prav tako so bila vojaška urjenja v Iraku prekinjena. Obžalujemo, da naše in zavezniške varnostno obveščevalne službe niso zaznale nevarnosti napada na Erbil, saj so prav od tam v napadu na iranskega generala Kasema Solejmanija delovali Američani. V SAB se pridružujemo mnenju Evropske komisije, da se prekinejo vojaške operacije in se sprte strani vrnejo za pogajalsko mizo," so zapisali.

Gregor Perič

V imenu poslanca Gregorja Periča so odgovorili tudi v njegovi stranki SMC: "Pozdravljamo odločitev obrambnega ministrstva o evakuaciji slovenskih vojakov iz Iraka, saj smo k umiku vlado pozvali že v torek. Želimo si, da bi prišlo do rešitve in da se mednarodni problemi in problemi posameznih držav ne rešujejo preko družbenih medijev in z grožnjami o uničenju kulturne dediščine. Popolnoma nesprejemljivo se nam zdi, da se po tem, ko so Talibani uničili Bude iz Bamijana, ISIS Palmiro in 27 drugih zgodovinskih objektov, v vrsto postavi Trump in napove nadaljnje rušenje kulturne dediščine. Akterji, deležniki in zastopniki ključnih držav se morajo pogovoriti v duhu konstruktivne diplomacije in iskati miroljubne rešitve. Obenem je zelo pomembno, da se o tem vprašanju poenoti tudi EU, njena vloga mora biti bolj opazna. Tudi v takšnih primerih bi namreč morala zavzeti enotna stališča."

Matej Tašner Vatovec

"ZDA s Trumpom na čelu s svojimi dejanji pripravljajo tla za dokončno eskalacijo konfliktov na Bližnjem vzhodu in ogrožajo svetovni mir. In to zaradi interesov vojaškega kompleksa in njegovih zaslužkov ter nafte. Zaradi tega mora slovenska politika ostro obsoditi ta dejanja in nemudoma pričeti sprejemati ukrepe. Kot prvega smo predlagali, da Slovenija umakne vse slovenske vojake iz Iraka, ki delujejo v okviru operacije pod vodstvom ameriške vojske. Bi pa na mestu bila tudi obsodba, jasna in nedvoumna, ameriškega napada in ameriških dejanj," pa meni Matej Tašner Vatovec iz Levice in dodaja:

"Evakuacija naših vojakov je pričakovan dogodek, tako kot je bil pričakovan napad. Vendar še enkrat poudarjam, da to ni dovolj. Za varnost vojakov že, moramo pa si priznati, da nimamo več kaj iskati v Iraku, ker 'gostoljubje' odreka iraški parlament (s sprejetjem resolucije), predvsem pa zato, ker je sodelovanje v kakršnikoli obliki v operaciji 'Neomajna odločenost' hkrati podpora imperialističnim posegom ZDA, ki niso v interesu slovenske države."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  09 .01. 2020 ob  17: 24
-1
najbolj pravilno je povedal Vatovec. Trampa je treba onemogočiti in Slovenija ven iz NATO