ISTRA STOPILA SKUPAJ, ŽELIJO POSEBEN STATUS: Poslali pismo Plenkoviću!

Istra

Danes je Istrska županija z vsemi istrskimi mesti poslala apel predsedniku vlade Republike Hrvaške Andreju Plenkoviću in ministru za zunanje in evropske zadeve Gordanu Grliću Radmanu, poroča Glas Istre. V pismu ju pozivajo, naj nemudoma pošljeta zahtevo vladi Italije, da ukrep testiranja oseb, ki prihajajo iz Republike Hrvaške opravljajo selektivno glede na to, s katerega dela Hrvaške potniki prihajajo. Prosijo tudi, naj enako zahtevo pošljejo Vladi Republike Slovenije.

"Prepričani smo, da razumete, da tako enostranska poteza Republike Italije, kot tudi napovedi Republike Slovenije, resno ogrožajo turistično sezono v času, ko so turistični prihodi najštevilčnejši, velik delež gostov pa so gostje iz Italije in Slovenije," so v pismu Plenkoviću zapisali iz Istrske županije.

Poudarili so, da Istra, tako kot prejšnje mesece, še naprej ohranja zdravstveni položaj pod nadzorom in dosega odlične turistične rezultate ter uresničuje največji del turističnega prometa v celotni Hrvaški. Po njihovih besedah gre za rezultat velikega truda vseh prebivalcev Istre.

"Državni proračun je odvisen tudi od rezultatov te turistične sezone, ki je zaradi krize, ki jo je povzročil koronavirus, doživela že velik udarec!" so zapisali.

Zato prosijo, da v času, ko se je epidemiološka slika Dalmacije občutno poslabšala, tretirajo Istro kot varno destinacijo, da ta ohrani letošnje rezultate hrvaškega turizma, ki bi prispevali k stabilizaciji državnega proračuna in eksistenčni varnosti državljanov.

VIDA MACURA IN NUŠA ROJS V KOPRU: Kaj sta punci ekstremno (za)kuhali? (VIDEO in FOTO)

Nuša slovensko Obalo zelo dobra pozna in zelo rada jo tudi večkrat obišče. Med drugim meni, da je zdravju prijazna morska atmosfera, še posebej v trenutnih epidemioloških razmerah, ko se soočamo s korona virusom, najbolj primerna lokacija za oddih. Nuša je Štajerka, s petjem se ukvarja že vrsto let.

Ob tem so spomnili, da nas jeseni čakajo negotove razmere, "zato moramo narediti vse, da to turistično sezono kar najbolje izkoristimo!" "Upamo, da ne boste dopustili, da zaradi tistih, ki ukrepov ne spoštujejo, del sezone propade," so še dodali v pismu predsedniku vlade.

Slovenija novih ukrepov glede vračanja iz Hrvaške še ni sprejela, kot je danes popoldne tvitnil notranji minister Aleš Hojs, čakajo na rezultate čez vikend.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martina |  16 .08. 2020 ob  16: 36
-1
Zaprite meje s Hrvaško
solinar |  14 .08. 2020 ob  20: 22
Kaj se ima za čakat. Karantena z ponedeljkom in pika.
V 14 dnevih se mora zadeva prefiltrirat, če ne bo v šolah kažin.
Za hrvate se pa itak ve, da bodo rezulate prikrojili svojim potrebam.
kokodek |  14 .08. 2020 ob  18: 29
Istra slovenska in hrvaška bi morala biti ena samostojna enota, brez diktata LJ in ZG
vseved |  14 .08. 2020 ob  18: 10
-1
Mi pa v jok in na drevo. koga boli k za ustaše in njihov turizem