HIT DNEVA NA SLOVENSKEM SPLETU: Se Bandelli nad razbitim oknom pritožuje v zamejščini ali polomljeni slovenščini? (FOTO)

Slovenija

Včerajšnji nasilneži, ki so se očitno odločili iz povsem mirnega protesta pred državnim zborom narediti hud incident, so v policiste metali steklenice, pirotehniko in granitne kocke. Te so med drugim poškodovale stavbo državnega zbora in okno pisarne, v kateri dela primorski poslanec Marko Bandelli. Svojo žolč je izlil na Facebooku z objavo v precej polomljenem slovenskem jeziku. Kaj je pravzaprav želel povedati?

"Evo. To je delo protesta, v našo pisarno, ki se konstantno borimo v opoziciji za pravice šibkejših. Hvala. Resni.ca, Zoran Stevanović, Maske dol civilna iniciativa. Probleme se ne rešuje z nasiljem. To je voda na mlin za to škodljivo vlado. Kdaj boste razumeli?" je na Facebooku zapisal Bandelli.

Če poskušamo zapis prevesti v slovenski jezik, je primorski poslanec želel povedati približno nekaj takega:

Evo, to je delo protestnikov (ali morda, to so posledice protesta), v našo pisarno, kjer se v opoziciji neprestano borimo za pravice šibkejših. Hvala, Resni.ca, Zoran Stevanović in Maske dol civilna iniciativa. Problemov se ne rešuje z nasiljem. To je voda na mlin tej škodljivi vladi. Kdaj boste razumeli?

Evo. To je delo protesta, v našo pisarno, ki se konstantno borimo v opoziciji za pravice šibkejših. Hvala .Resni.ca ,...

Objavil/a Marko Bandelli - poslanec DZ v RS dne Sreda, 15. september 2021

Bandellija objava na Facebooku ima že več kot 2000 komentarjev in več kot 70 delitev. Komentatorji so si dali duška in tako na Bandellija kot opozicijo natresli zvrhano mero očitkov. "JJ med mirne protestnike vrine svoje neonaciste, ki zanj opravijo naročen incident, da Hojs aktivira pripravljen scenarij. Že videno, že znano, potrjeno, g. Bandelli, v vsakem fašističnem ukrepu, idiotski prepovedi in zatiranju nad Slovenci … Le v redkih državah uspeva politiki to, kar ji je uspelo v Sloveniji, združeni levi in desni blok proti ljudstvu, vse v korist farmamafije, zlikovcev iz Davosa," je zapisal eden od komentatorjev.

Spet drugi Bandelliju očita, da so v državnem zboru "tihi in nemi kot riti", čeprav vedo, da je sam iznajditelj PCR testa povedal, da ta ni primeren za diagnosticiranje. Opoziciji očitajo, da podpira norost, oglašati pa se bo začela, ko se bodo začele bližati volitve. Podobnih komentarjev je še več.

Se je pa Bandelli v komentarjih odzval na včerajšnje nasilne proteste in očitke, tudi tokrat v zanj značilnem žargonu: "Bom uporabil vaš žargon: ne razumete en k…c. Delate njegovo igro in nič drugega. Sedaj ima vzvode za represijsko aktivnost. In mi nimam Janše tu. On je vlada, mi državni zbor. Na vlado pejte kdaj protestirat. V DZ je 43 poslancev na naši (isto vaši) strani. A je težko razumet to? Butli ne razumejo, da je potrebnih 46 glasov za spremembe. Volitve so pomembne, ne izgredi in nasilje."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pinkopalinko |  17 .09. 2021 ob  15: 22
če bi kvakal, govoil na lj ali mehki l, potem bi bilo sprejemljivo. Zamejščina, štajerščina in prekmurščina pa so no go.
Menebriga |  16 .09. 2021 ob  19: 09
Z eno besedo - žalost in sramota od Bandellija do vseh drugih, njemu podobnim poslancem in vladajoči kliki, ki ne obvladajo osnov komuniciranja, izražanja in slovenskega jezika. Sicer je pa znano, da je izobrazbena struktura naših poslancev zelo nizka, še nižja pa sta njihova splošna razgledanost in bonton . Da je to res, lahko vidimo in slišimo v prenosih sej na tv. Nasploh je ta članek napisan in prepisan tendenciozno, podpihovalsko in z negativno konotacijo. To ni ravno odlika kakega verodostojnega medija, za kar se šteje ta spletni portal. Aja, še to - tudi v vašem uredništvu bi se lahko bolj potrudili z rabo slovenskega jezika. Zatorej - @nobeden, imaš moj plus.
damian |  16 .09. 2021 ob  17: 45
se enkrat BRAVO BANDELLI!!!!
damian |  16 .09. 2021 ob  17: 44
dej istrijano in drugi probi ti... cogli""ne .
Istriano |  16 .09. 2021 ob  16: 36
-6
To, da Bandelli ni ravno blestel v šoli je vidno na vsakem koraku, tako da ne vem kakšna je to novica, ne da ne zna sestaviti dva stavka v slovenščini.
pajade |  16 .09. 2021 ob  16: 23
Že ki je nekdo omenil fašistično vlado... ste zasledili, da je bil Orban na obisku v Celju? Imam občutek, da je vse zrežirano tako, da se podli nameni zakrijejo...
damian |  16 .09. 2021 ob  16: 19
-3
Ves kras, goriska, primorska ste danes kamor ste HVALA ITALIJANOM!!!! Prognostik Je...e
damian |  16 .09. 2021 ob  16: 14
Bravo Bandelli!!!! sej si se sam nardu!!!! Drugi pa Bla Bla Bla!!!!
kokodek |  16 .09. 2021 ob  16: 00
plačanci delajo kažin, da omogočajo fašistično vlado
noben |  16 .09. 2021 ob  15: 22
29
Bo treba pomest najprej pred svojim pragom...
Članki na tem portalu so na trenutke napisani tako, kot, da bi jih pisal nekdo, ki ne pozna osnov jezika v katerem piše in niso prišli niti blizu lektorju.
vseved |  16 .09. 2021 ob  13: 59
-5
Šta niste razumjeli?
Prognostik |  16 .09. 2021 ob  13: 43
-18
Bandelli je vzgajan kot Italijan, ne razume dobro slovenščino niti ne razume dobro našega balkansko/slovenskega razmišljanja, lopovščine, žlehtnobe itd...zato stresa takšne - z našim načinom razumevanje sveta neustrezne izjave.