GROZLJIVE PODROBNOSTI ZADNJIH MINUT FLOYDOVEGA ŽIVLJENJA: Kaj so razkrili posnetki telesnih kamer policistov?

Svet

Novi dokazi so pokazali, da je George Floyd, ki je maja med policijskim postopkom v Minneapolisu umrl zaradi zadušitve, ko je policist skoraj devet minut klečal na njegovem vratu, več kot dvajsetkrat ponovil, da ne more dihati, klical svoje otroke in pokojno mamo ter policistoma dejal, da ga bosta ubila.

Prepisi posnetkov telesnih kamer policistov, ki so jih je v torek na sodišču v zvezni državi Minnesota vložili odvetniki Thomasa Lanea, enega od policistov, ki so sodelovali pri aretaciji, so razkrili, da je Floyd več kot dvajsetkrat ponovil, da ne more dihati, eden od policistov pa mu je dejal, naj neha vpiti.

Iz posnetkov je slišati policista, ki mu prigovarjata, naj se sprosti in da mu gre dobro. Ko je Floyd vztrajal, da ga bosta ubila, je policist Derek Chauvin zavpil: "Potem nehaj vpiti, za to potrebuješ veliko kisika."

NOVO V KOPRU IN ANKARANU, PARKIRAJ VARNO IN BREZ DOTIKA, Z APLIKACIJO, KI POVEZUJE VSO OBALO: Brez plačevanja z gotovino in brez skrbi o poteku parkirnine (VIDEO)

Skupina EasyPark je vodilni globalni ponudnik digitalnih parkirnih rešitev, ki s svojo storitvijo pokriva na milijone parkirnih mest po svetu. S svojo intuitivno aplikacijo ponuja registriranim uporabnikom najučinkovitejšo rešitev iskanja parkirnega mesta v več kot 1900 mestih v Evropi. Pametna storitev EasyPark je bila od leta 2001 prejemnica že številnih nagrad.

Ko so ga policisti aretirali, jih je Floyd prosil, naj ga ne zaprejo v avto, ker da je klastrofobičen. Kasneje je, sodeč po prepisih, dejal: "Mama, rad te imam. Povej mojim otrokom, da jih imam rad. Mrtev sem." Sodeč po zapisih so bile Floydove zadnje besede: "Ubila me bosta. Ubila me bosta. Ne morem dihati".

Prepis posnetkov so odvetniki sodišču predložil v torek. Štirim policistom, ki so sodelovali pri Floydovi aretaciji in so bili dan po njegovi smrti odpuščeni iz policijskih vrst v Minneapolisu ter obtoženi za umor, grozi do 40 let zapora. Chauvin, ki je klečal na vratu 46-letnika, se sooča z obtožbami umora druge in tretje stopnje.

Smrt temnopoltega osumljenca Georgea Floyda med poskusom aretacije v Minneapolisu je sprožila val protestov proti sistemskemu rasizmu in policijski brutalnosti v ZDA, ter spodbudila proteste tudi drugod po svetu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukurux |  10 .07. 2020 ob  10: 45
Ko so se protesti pomirili je pocasi zacela realna slika prihajat na povrsje.
Policist je vsekakor storil kaznivo dejanje.
Sicer pa je bil George znani starec policije,ustrelil je v trebuh zensko temnopolto medtem ko je njegov kolega ropal po hisi,par vlomov je imel za sabo,bil na craku in placeval z ponarejenim denarjem.
Ce je bilo to rasisticno dejanje,stvar interpretacije...
Vsekakor sem preprican da tudi temnopolti si ne zelijo da bi prav on zastopal pravice vecine