GRIPA SE SPLOH NI POJAVILA: Med otroki je v zadnjih tednih več okužb dihal

Slovenija

Med otroki je v zadnjih tednih več okužb dihal, gre predvsem laringitise, težave z dihanjem in prehladna obolenja. Letos so prišla z nekajmesečno zakasnitvijo, kar je posledica sproščanja ukrepov, pa tudi vremenskih razmer. Situacija z okužbami je takšna, kot bi bila sicer v marcu in aprilu v normalnem letu, je pojasnil pediater Denis Baš.

Baš, sicer predsednik sekcije za primarno pediatrijo pri Združenju za pediatrijo, je tudi pojasnil, da so povzročitelji okužb pri otrocih v večini primerov sezonski virusi, torej adenovirusi, rinovirusi, virusi parainfluence, sezonski koronavirusi, medtem ko je novega koronavirusa med otroki, zlasti predšolskimi zelo malo.

Po njegovih besedah so sezonske virusne okužbe dihal letos prišle z nekajmesečno zamudo. Eden od vzrokov je v tem, da so bili v mesecih, ko se sicer najpogosteje pojavljajo tovrstne okužbe, strogi omejitveni ukrepi zaradi epidemije covida-19, medtem ko je danes življenje bolj sproščeno. Nekaj pa k trenutnim okužbam pripomorejo tudi vremenski pogoji, ki niso ravno poletju primerni. Tako je trenutno med otroki tovrstnih obolenj, kot da bi bili v marcu ali aprilu v običajnih letih, ko ni epidemije.

Baš predvideva, da se bodo v prihodnjih tednih razmere vseeno umirile. Poleti bodo pa, kot ponavadi, bolj v ospredju virusi, ki povzročajo črevesne težave.

Jeseni in pozimi pa nato sledi nov krog respiratornih okužb, v katerem pa bo verjetno tudi gripa in respiratorni sincicijski virus (RSV). Ti virusi se v letošnji sezoni zaradi protikoronskih omejitvenih ukrepov sploh niso pojavili med prebivalstvom. Zlasti RSV pa je nevaren zlasti pri majhnih otrocih, pri katerih lahko povzroča dihalno stisko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija