GRE ZA IZDAJO POLITIČNEGA PAKTA? Italijanski senat blokiral nadaljnjo obravnavo zakona proti homofobiji

Svet

Italijanski senat je včeraj blokiral nadaljnjo obravnavo predloga zakona proti homofobiji, ki mu ostro nasprotujejo desne stranke, pa tudi Vatikan, poročajo tuje tiskovne agencije.

V skladu s predlogom zakona proti homofobiji, ki ga je spodnji dom italijanskega parlamenta potrdil že novembra lani, bi v kazenskem zakoniku izenačili homofobijo z rasizmom. Predvideva tudi denarne kazni za diskriminacijo na podlagi spola, spolne usmerjenosti ali identitete.

Za blokado predloga zakona je glasovalo 154 senatorjev, proti 131. Skrajno desni stranki Liga in Bratje Italije sta tajno glasovanje o blokadi predlagali, potem ko nasprotnikom in zagovornikom zakona ni uspelo doseči dogovora.

Predlagatelj zakona iz vrst levosredinske Demokratske stranke (PD) Alessandro Zan je po glasovanju na Twitterju zapisal, da gre za "izdajo političnega pakta, katerega namen je bil popeljati državo korak k civilizaciji".

Vodja Lige Matteo Salvini je dejal, da sta bila PD in Gibanje pet zvezd poražena zaradi njune "arogance". "Zavrnili so vse predloge za posredovanje, tudi tistega, ki so jih predlagali papež Frančišek, združenja in številne družine," je povedal.

Vatikan je junija italijansko vlado v uradnem pismu pozval k spremembi predloga zakona proti homofobiji. Ocenili so, da v nekaterih točkah krši konkordat iz leta 1929, ki sta ga sklenila Italija in Vatikan ter ureja odnose med državama. Vatikan skrbi predvsem kršitev pravice svobode govora, ki bi lahko vplivala na katoliško skupnost v Italiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija