GRČIJA BO ODPRAVILA VSE OMEJITVE ZA POTNIKE IZ ITALIJE: Di Maio in Dendias podpisala tudi zgodovinski gospodarski dogovor

Svet

Grčija bo v začetku julija odpravila vse omejitve ob vstopu v državo za potnike iz Italije, je po srečanju z grškim kolegom Nikosom Dendiasom v Atenah danes povedal italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. Ministra sta poleg tega po več letih pogajanj podpisala tudi dogovor o določitvi izključne gospodarske cone svojih držav v Jonskem morju.

Grčija bo sicer svoje meje za lete in trajektni promet iz Italije odprla že 15. junija, a bodo do konca meseca še vedno veljale omejitve za potnike iz najhuje prizadetih dežel v pandemiji novega koronavirusa - Emilije - Romanje, Lombardije, Piemonta in Benečije.

V te dežele do konca junija iz Grčije še ne bo mogoče potovati, potniki iz teh dežel pa bodo morali do konca meseca ob prihodu v Grčijo opraviti test na covid-19. Če bo negativen, bodo morali za teden dni v karanteno, če bo pozitiven, pa za 14 dni. V začetku julija bodo ti ukrepi povsem odpravljeni, sta naznanila ministra.

Di Maio je še poudaril, da so v EU potrebna enotna pravila na področju gibanja. "Dogovori med posameznimi državami EU niso rešitev," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Di Maio.

Ministra sta poleg tega po več letih pogajanj med državama podpisala dogovor o razmejitvi območja svojih izključnih gospodarskih con. Poudarek dogovora, ki ga morata potrditi še oba parlamenta, naj bi bil na določitvi ribolovnih pravic vsake od držav. Dogovor po besedah Di Maia potrjuje zgodovinsko prijateljstvo med državama, Dendias pa ga je označil za zgodovinskega in menil, da potrjuje, da imajo pravico do izključne ekonomske cone tudi otoki in ne le celina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izključne ekonomske cone določajo pomorski prostor, v katerem ima vsaka država pravico izkoriščati morske in energetske vire. Razmejitev teh območij med sredozemskimi državami velja za vprašanje, ki pogosto povzroča napetosti, sploh po odkritju ogromnih nahajališč plina in nafte v zadnjih letih.

Današnji dogovor velja tudi za odziv na podoben sporazum o sodelovanju, ki sta ga lani podpisali Turčija in Libija in ki Grčiji južno od Krete in drugih grških otokov odreka pravico izključne gospodarske cone.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija