GRADNJA POKOPALIŠČA V ANKARANU SE BO ZAVLEKLA: Izbran izvajalec odstopil od pogodbe, obeta se novo javno naročilo

Ankaran

Po odstopu družbe Adriaing od podpisa pogodbe o gradnji pokopališča v Ankaranu je občina unovčila finančno zavarovanje za resnost ponudbe, v nadaljevanju pa bo izvedla nov postopek javnega naročila, ki bo upošteval nove okoliščine, v katerih se je zaradi ukrajinske krize znašla celotna gradbena dejavnost.

Na javni razpis Občine Ankaran za izbor izvajalca gradbeno-obrtniških in instalacijskih del za ankaransko pokopališče so prispele tri ponudbe, sredi marca pa so kot najugodnejšo izbrali ponudbo koprskega Adriainga, ki je ponudil najnižjo ceno, in sicer slabe tri milijone brez DDV oz. 3,65 milijona z davkom, so spomnili na občini.

Po načrtih naj bi Adriaing gradnjo začel že aprila, vendar do podpisa pogodbe ni prišlo, saj je izvajalec od podpisa pogodbe odstopil. Njegovi odločitvi je po navedbah občine botrovala situacija na trgu gradbenih materialov in cen gradbenih storitev, zaradi katerih je ocenil, da ne bo mogel izvesti storitev skladno z oddano ponudbo.

"Odstop od podpisa pogodbe skladno z določili javnega naročila za izvajalca pomeni, da je občina unovčila finančno zavarovanje za resnost ponudbe, ki ga je v ponudbi predložil izbrani izvajalec," so dodali v Ankaranu.

V nadaljevanju bo občina izvedla nov postopek javnega naročila. Šlo bo za krajši postopek javnega naročila male vrednosti za izbor izvajalca gradbeno-obrtniških del in instalacijskih del za ankaransko pokopališče. Pri tem bo nov razpis upošteval obstoječe okoliščine, v katerih se je zaradi ukrajinske krize znašla celotna gradbena dejavnost.

Zamik pri izboru izvajalca del pomeni tudi zamik v zaključku gradnje, ki je bilo sprva načrtovano za poletje prihodnje leto.

Ankaran nima svojega pokopališča, tako da so pokojniki pokopani na bližnjih pokopališčih v koprski občini ali drugod. Projekt izgradnje lokalnega pokopališča je oživel po ustanovitvi samostojne občine.

Zasnova pokopališča sledi idejni rešitvi družbe Void arhitektura, ki jo je občina leta 2019 izbrala na javnem natečaju. Pokopališče je zamišljeno kot park s prostorom za slovo in spominjanje. Predvideva skupno 536 grobov, od tega 110 klasičnih grobnih polj, 246 žarnih talnih grobov, 180 mest v žarnem zidu ter polje za raztros pepela. Vključuje tudi izgradnjo vstopnega trga z mrežo pešpoti s pripadajočo urbano opremo. V sklopu projekta se ureja tudi parkovni gozd severno od pokopališča v skupni izmeri 6900 kvadratnih metrov, kjer se uredi dostopne poti in počivališča ter prostor za otroško igro.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  22 .05. 2022 ob  18: 06
Sramota. Pokopališče je projekt pokojnega Dina Pucerja.