Velikonočni prazniki, ki letos padejo tik pred prvomajskimi, predstavljajo uvod v glavno turistično sezono. Kako se nanjo pripravljajo in kaj od nje pričakujejo, smo povprašali nekaj obalnih gostincev. Medtem ko za nekatere začetek nove turistične sezone ne pomeni posebne prelomnice, se drugi nanjo pripravljajo s povečanjem kadra in aktualno gastronomsko ponudbo.
Gostinici na Obali se na sezono različno pripravljajo
Piran
"Kot vsako leto se pripravimo s ponudbo. Imamo stalne stranke in tudi rezervacije," pravi Franko Vežnaver iz Ribje kantine Santalucija v Portorožu, kjer imajo teraso odprto že mesec dni, saj jim je vreme to letos dopuščalo. "Zdaj je zaključek sezone špargljev, prihajajo pa različne vrste rib, pripravljamo tudi ponudbo morskih sadežev," še dodaja Vežnaver.
"Vsak dan moraš biti pripravljen na turiste," pa meni Edvard Jankovič iz izolske restavracije Ribič. Kot pravi, zanj začetek sezone ne pomeni posebne prelomnice. "Pivo, vino in ribe moram naročiti vsak dan," pojasnjuje gostinec in dodaja, da zaradi povečanega števila turistov ne bodo imeli več kadra.
Bolj zgovoren je bil Rok Vogrič, ki skupaj z družino vodi restavracijo Pirat v Piranu: "Kot vsako leto se več dela pričakuje za Veliko noč, kot pa denimo avgusta." Kot pojasnjuje, so se v zadnjih letih navade gostov spremenile, saj se veliko bolj ravnajo po vremenu, kot po tem, ali so prazniki ali ne. "Že nekaj prejšnjih pomladnih sončnih vikendov smo imeli tako polno, kot po navadi za Veliko noč," pravi Vogrič. Kot ocenjuje, je namreč vsaj pri slovenskih in nemško govorečih turistih zmanjkalo prazničnega vzdušja, medtem ko denimo Italijani še vedno ohranjajo to tradicijo.
"Ti lahko v restavraciji preživijo tudi več kot pol dneva," razlaga gostinec. Italijanski gostje so tudi najmanj občutljivi na vreme, saj jim je dovolj, da gredo le na kosilo. Zato glede na vremensko napoved za velikonočne praznike pričakuje prav te. V tednu med Veliko nočjo in prvim majem pa več nemškogovorečih gostov. "Slovenci pridejo za prvi maj, njim to še vedno največ pomeni," opisuje in dodaja, da je takrat pretok gostov večji, saj imajo ti navado priti le na kosilo in za razliko od sosednjih Italijanov v restavraciji ne preživijo veliko časa. "Po prvem maju pa se začne tista prava sezona, ko pridejo tudi drugi tujci, Rusi, Skandinavci," še zaključuje Vogrič.