GIRO DRUGO LETO ZAPOVRSTJO ČEZ SLOVENIJO: Prikolesarili bodo okoli 15. ure

Slovenija

Kolesarska dirka po Italiji bo danes še drugo leto zapovrstjo za nekaj deset kilometrov zavila na slovensko stran državne meje. Pričakovati je bučen sprejem za rožnato karavano in še posebej za najboljše, ki se bodo na dobrih 37 km dolgem odseku po Sloveniji udarili za pomembne sekunde v boju za skupno zmago.

Na že 105. izdaji italijanske pentlje namreč poteka ogorčen boj za skupno zmago. Najboljša kolesarja, Ekvadorca Richarda Carapaza in Avstralca Jaija Hindleyja v skupnem seštevku ločijo le tri sekunde, blizu pa ostaja tudi Španec Mikel Landa (Bahrain-Victorious).

Prav iz tega vidika ni pričakovati, da bo v 'domači' etapi proste roke dobil edini preostali Slovenec na Giru Domen Novak. Ta je že nekaj zadnjih dni eden najbolj zvestih pomočnikov izkušenega Španca, ki na tretjem mestu v skupnem seštevku zaostaja 1:05 minute.

V dolini Soče so sicer pripravili ogromno spremljevalnega dogajanja v etapi, ki se bo začela ob Jadranskem morju v Marano Lagunareju in končala nad Čedadom pri svetišču Stara gora po skupno 177 km in kar 3230 premaganih višinskih metrih.

Karavana kolesarjev na Giru bo okoli 15. ure slovensko mejo prečkala po 101,1 km etape, Slovenijo pa zapustila natanko 37,6 km kasneje po spustu s Kolovrata. Prav vzpon na Kolovrat velja za enega najtežjih na letošnjem Giru. Na 10,3 km dolgem klancu bodo morali kolesarji premagati kar 950 višinskih metrov (povprečni naklon 9,2 %).

V Slovenijo bodo kolesarji vstopili nekoliko prej na mejnem prehodu Učja. Nato sledi spust do Žage in pot do Kobarida, kjer se bo pri Idrskem začel vzpon prek Liveka in Livških Raven na Kolovrat.

Organizatorji dogodka, torej občine Bovec, Kobarid in Tolmin s skupnim zavodom Dolina Soče, ob cestah trase pričakujejo več 10.000 ljudi.

BONUS VIDEO: Kako smo se z epidemijo spopadli v času Jugoslavije in kako danes?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija