EVROPA TREPETA: Se bo zgodovina ponovila?  

Svet

Evropska gospodarska velesila Nemčija doživlja nezaslišen padec življenjskega standarda, hrana se je podražila, vračajo se razmere, zaradi katerih Evropa trepeta! Vsi se bojijo, da se zgodovina ponavlja. Poslabševanje ekonomske situacije spremlja nagel vzpon desne Alternative za Nemčijo (Alternative für Deutschland AfD).

Nemci lahko v frankfurtskem zgodovinskem muzeju občudujejo pustno obleko iz 20-ih let prejšnjega stoletja, ko je do konca leta 1923 hiperinflacija naredila nemško valuto tako ničvredno, da je neka ženska porabila več milijard nemških mark za njeno izdelavo iz bankovcev. Obleka, ki povzroča nelagodje med Nemci, je del razstave "Inflacija 1923. Vojna, denar, travma", na ogled pa je v času, ko ljudje trpijo zaradi največjega dviga cen od ponovne združitve države

Danes inflacija resda ni blizu 29.000 odstotkov ali več, kar je pred stoletjem izničilo prihranke Nemcev, izzivov, s katerimi se sooča Nemčija, pa je čedalje več. "Naraščajoče cene vsega, od bencina do masla, skupaj z zvišanji obrestnih mer brez primere, ki jih je Evropska centralna banka uvedla kot odgovor, so boleče," piše jutranji.hr, ki opozarja tudi na spremembe na nemškem političnem prizorišču.

Wir sind Volkspartei: AfD-Wählerpotenzial schon bei 33 Prozent! Dieses Umfrage-Beben lässt die Ampel-Parteien zittern:...

Posted by AfD on Tuesday, 15 August 2023

Podpora desni stranki Alternativa za Nemčijo (org. Alternative für Deutschland, AfD) je v zadnjih mesecih narasla na rekordno visoko raven, s čimer je prehitela levosredinske socialdemokrate (SPD) kanclerja Olafa Scholza. Simpatizerji AfD so še bolj nezadovoljni s svojim življenjem in gospodarstvom kot povprečni volivci. 

Pri revnih je bil skok inflacije še posebej izrazit pri stroških hrane, ki predstavljajo večji delež njihove porabe, katerih cene so rasle dvakrat hitreje kot skupne cene. Frankfurtska dobrodelna organizacija, banka hrane Frankfurter Tafel je bila zaradi skokovite rasti prošenj za pomoč prisiljena ustaviti sprejemanje novih upravičencev, saj donacije niso dohajale povpraševanja.

Inflacija bi se lahko po napovedih upočasnila, vendar cene verjetno ne bodo padle, navaja jutranji.hr. Obenem nemška vlada zmanjšuje podporne ukrepe, ki so državljanom pomagali ohraniti nizke račune za ogrevanje po skokovitem dvigu cen energije zaradi vojne v Ukrajini. A kancler Scholz je optimističen in meni, da je Nemčija "popolnoma sposobna premagati probleme našega časa".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  30 .08. 2023 ob  01: 25
-1
Moderni desnicarji ki se zavzemajo da nebi blo tujcev majo malo skrenjeno politiko.
Ok dejmo vse tujce odgnat.
Zdej bos ti polagal asfalt v vrocini,nosu beton v tretje nadstropje,pucal wc-je in vozu smeti.
Mas sina ki bi rad postal ekonomist?
Ma kaj si munjen bo treba lopato zagrabit.
In se to da bi postal profesionalen fotograf,ma ou?
Stiv Rivs |  29 .08. 2023 ob  18: 42
-30
Kake butaste razlage tu spodaj.
Evropske nacistične organizacije so velike zagovornice Putinove doktrine.
Vse se borijo za takojšnji razkroj Evrope in ureditev nekga novega svetovnega reda po Adolfovemu = Putinovemu vzorcu.
Res noro, kako lahko nekateri ljudje sploh ne vidijo ruskega bombardiranja otrok, žensk in starčkov že več kot leto dni.
Potem povlečejo staro zgodbo o ukrajinskem genocidu 14.0000 in več ljudi pred agresijo, kar je popolna laž.
Poudarjam POPOLNA LAŽ, ker vsi ti naši Putinovi zagovorniki sploh nimajo dokazov, ampak samo ponavljajo ruske propagandne pravljice.
To koristi Putinovi = Adolfovi okupaciji Evrope.
Hvalabogu je njegova vojska ena mižerja in ne napreduje.
Torej spoštovani, zgodovina se že ponavlja.

hribi |  29 .08. 2023 ob  18: 36
22
Je Vlado že napisal, bi sam malce bolj konkretno doponil: nekaznovanje pedofilije, propagiranje LGBT, zelena alternativa, zmedenost kaj je nuklearna energija.. vse to je odraz, da smo kot civilizacija zašli s potrebami človeka in ni čudno, da AFDin podobni prihajako na površje. Ne vem ali je to dobro, zagotovo pa bi morali ustaviti tekmovanje politike kdo bo predlagal večjo neumnost.
siviovcar |  29 .08. 2023 ob  17: 58
36
Stiv Rivs ---mislim da je večji problem Zelenski .
kokodek |  29 .08. 2023 ob  17: 22
33
evropa se je odločila za nesmiselno vojno od katere imajo koristi orožarji, korporacije in pokvarjenci na vseh nivojih. zato ni nič čudnega,če nas čaka mižerja in in vzpon nacistov in fašistov.
Vlado |  29 .08. 2023 ob  15: 51
44
Zeleni prehod se je komaj začel. To pelje katastrofo.zspiranje JEK avtomatsko podraži elektriko in posledično vse ostalo.Kmetijska politika vodi v pomanjkanje hrane.Avtomibili bodo predragi. Svobode gibanja ne bo več.Da ne omenjamo razgradnje zahodne družbe..tradicionalne družine. Vse politike vodijo v propad.
vseved |  29 .08. 2023 ob  14: 02
Janša se veseli.
manemebasat |  29 .08. 2023 ob  13: 47
23
Hahaha mona
Stiv Rivs |  29 .08. 2023 ob  13: 37
-47
Zgodovina se že ponavlja.
Razlika je v tem, da je danes vlogo Adolfa prevzel Putin.
Afd je samo njegov Nemški podpornik, kot so bili naši domobranci.
manemebasat |  29 .08. 2023 ob  13: 13
22
Vse po planu