DVOJNO OPOZORILO PRED PRAZNIKI: Promet bo zgoščen, ne pozabite pa še na to zadevo

Slovenija

Z današnjim dnem, ko se po večjem delu Evrope začenjajo velikonočni prazniki, vozniki na cestah lahko pričakujejo zgoščen promet, opozarjajo v prometno-informacijskem centru. Večje obremenitve pričakujejo vse do torka. Iz Agencije za varnost prometa ob tem voznike pozivajo k večji previdnost in spremljanju razmer na cestah.

Povečan promet danes pričakujejo predvsem iz smeri Italije in Avstrije proti mejnim prehodom s Hrvaško, sporočajo s prometno-informacijskega centra.

Omejitev prometa tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega sedem ton in pol, bo danes veljala od 14. do 22. ure, v nedeljo in na praznični ponedeljek pa od 8. do 22 ure. Parkiranje težkih vozil na avtocestnih počivališčih bo omejeno na 25 ur, opozarjajo pa tudi na možnost večje zasedenosti počivališč.

V soboto se zaključuje tudi akcija 40 dni brez alkohola, zato z Agencije za varnost prometa ob prazničnih dneh še posebej opozarjajo voznike, naj ostanejo trezni.

Med prazniki mirovanje medbančnih plačil, borza zaprta

Med velikonočnimi prazniki evropski plačilni sistem Target 2 ne posluje, zato banke in hranilnice v Sloveniji ter v ostalih državah območja evra ne bodo izvajale medbančnega plačilnega prometa. Ta bo miroval danes in v ponedeljek. Oba dneva bo zaprta tudi Ljubljanska borza.

Danes, ko je v večini držav EU že praznični dan, bo v Sloveniji možna le obdelava internih plačil v okviru posamezne poslovne banke oz. hranilnice. V ponedeljek je praznik tudi v Sloveniji, zato za izvajanje plačilnih storitev veljajo praznični urniki.

Kot so sporočili iz Združenja bank Slovenije, bo plačilni promet v polnem obsegu znova stekel v torek. Takrat se bo v skladu z borznim urnikom znova trgovalo tudi na Ljubljanski borzi.

Medtem pa izvrševanje takojšnjih plačil tudi med prazniki poteka nemoteno. To velja tudi za storitev Flik, ki omogoča pošiljanje denarja med bančnimi računi fizičnih oseb, odprtimi pri bankah in hranilnicah v Sloveniji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija