DVE NOVI PRAVILI V ZVEZI S KORONAVIRUSOM: Obvezna razkužila v blokih, šolarji brez mask

Slovenija

Vlada je sprejela odlok o namestitvi razpršilnikov na razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Namestitev razpršilnikov bodo morali zagotoviti upravniki večstanovanjskih stavb, in sicer ob vhodu vanje in ob vhodu v dvigalo, če ga večstanovanjska stavba ima. Odlok bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu. Otrokom v vrtcih, učencem in dijakom, ko so v matičnem oddelku, vzgojiteljem v vrtcih in učiteljem do vključno 3. Razreda pa ne bo več potrebno nositi mask.

Kot so po petkovi dopisni seji vlade sporočili iz urada za komuniciranje, namestitev razpršilniki opravi upravnik sam ali zagotovi, da to opravi tretja oseba, ki jo izbere upravnik, ali pa eden od etažnih lastnikov, če upravnik nima na razpolago dovolj zaposlenih ali ne more zagotoviti, da delo opravi tretja oseba. V večstanovanjskih stavbah, ki v skladu s posebnimi predpisi nimajo upravnika, namestitev zagotovijo lastniki v večstanovanjskih stavbah.

Vlada bo vsakih 14 dni ugotavljala strokovno utemeljenost ukrepa, ki cilja na zmanjševanje tveganja širjenje okužbe z virusom sars-cov-2, in se ob upoštevanju strokovnih razlogov odločila o njegovi nadaljnji uporabi ali spremembi oz. odpravi.

Po novem maska ne bo obvezna tudi za višje in visokošolske učitelje, če predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, prav tako pa ne za osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo. Učitelji od 4. razreda osnovne šole dalje in učitelji srednjih šol pa masko uporabijo v primerih, ko pri izobraževalni dejavnosti ni možno zagotoviti vsaj dva metra medosebne razdalje, je odločila vlada na petkovi dopisni seji.

Vlada je iz sredstev splošne proračunske rezerve zagotovila nekaj več kot 2,5 milijona evrov za vplačilo v instrument za nujno pomoč Evropske komisije, ki bodo namenjena proizvajalcem obetavnih cepiv proti covidu-19, s katerimi bo sklenila pogodbe v okviru instrumenta predhodnega javnega naročila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija