DRUŽINSKO NASILJE LETOS KREPKO NARASLO: V času pandemije se žrtve težje odločijo za klic na pomoč

Kronika

Policija v prvem četrtletju ugotavlja porast družinskega nasilja za skoraj 25 odstotkov. V zadnjih 14 dneh marca, ko veljajo omejevalni protikoronski ukrepi, je ta rast sicer nižja, iz česar bi lahko sklepali, da spremenjene okoliščine ne prispevajo k družinskemu nasilju. A policija svari, da je ravno zaradi teh okoliščin morda manj prijav.

Kot so sporočili s policije, so letos do 31. marca zabeležili 415 kaznivih dejanj zoper zakonske partnerje, družino in otroke, lani v enakem obdobju pa 333. Nasilje je bilo večje tudi v času ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa, ko je omejeno gibanje, zaprte so šole in vrtci, več je dela na domu. Med 16. in 31. marcem so tako zabeležili 67 tovrstnih dejanj, lani v tem času s 57. Relativno je ta porast torej bistveno manjši, kot medletna primerjava v obdobju pred tem.

Manj pa je v prvem četrtletju kaznivih dejanj s področja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, kjer je število v primerjavi z lani padlo za 11 odstotkov s 176 na 157. Manj je tudi spolnih napadov na osebe mlajše od 15 let.

A na policiji opozarjajo, da so ljudje v času ukrepov zajezitve širjenja pandemije koronavirusa vezani na domače okolje, zato žrtve neredko težje pokličejo na pomoč in prekinejo krog nasilja.

"Ob poznavanju dinamike nasilja znotraj štirih sten se zavedamo situacij, ko se zaradi trenutnih razmer oziroma omejitvenih ukrepov zaradi pandemije žrtve težje in redkeje odločijo za klic na policijo, center za socialno delo ali na nevladne organizacije. Otežena jim je tudi nemotena komunikacija z drugimi osebami v svojem socialnem krogu, torej s svojci, prijatelji, sodelavci in osebami, ki jim zaupajo," so zapisali na policiji.

S preventivnimi ukrepi zato skušajo vzpodbujati strpnost, obenem pa pozivajo k ničelni toleranci do nasilja in prijavi vseh kaznivih dejanj.

Ugotavljajo tudi, da je v času ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa močno upadlo število prekrškov na javnih krajih, še vedno pa obravnavajo prijave in kršitve v zasebnih prostorih, poleg omenjenega nasilja v družini denimo tudi zaradi hrupa.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  08 .04. 2020 ob  16: 58
Nismo navajeni bit vec kot 4 ure na dan z svojo druzino.
Sluzba,trgovina,opravki,obveznosti,prijatli,hobiji...zdej pa si z svojimi po cele dneve doma.
Bo treba se umirit in naredit tako da bo zabavno in zanimivo