DRUŽBE HOTELI BERNARDIN NE BO VEČ: Kaj bo s šestimi obalnimi hoteli?

Piran

Družbi Sava Turizem in Hoteli Bernardin, ki sta v večinski lasti družbe Sava, sta v petek podpisali pogodbo o pripojitvi Hotelov Bernardin Savi Turizmu. Družba Hoteli Bernardin bo prenehala, delničarji bodo v zameno dobili delnice Save Turizma. Pripojitev morata potrditi še skupščini obeh družb.

Kot je razvidno iz pogodbe, objavljene na spletni strani Ajpesa, bodo Hoteli Bernardin na Savo Turizem prenesli celotno svoje premoženje ter pravice in obveznosti. Delničarji Hotelov Bernardin bodo v zameno dobili delnice Save Turizma, in sicer bodo za eno delnico te družbe prejeli 1,0473 delnice družbe Sava Turizem. Slednja bo v ta namen izdala 16,8 milijona novih delnic za povečanje osnovnega kapitala s sedanjih okoli 39,7 milijona evrov za 16,8 milijona evrov.

V primerih, ko imetniki zaradi nezaokroženega menjalnega razmerja ne bodo mogli prejeti celega števila delnic, bodo prejeli denarno nadomestilo, in sicer 2,75 evra na delnico oz. skupno 525,60 evra.

Pogodba je sklenjena pod odložnim pogojem, da pripojitev potrdita skupščini obeh družb. Če tega ne bosta storili do 27. marca 2020, se bo štelo, da pogodba ni bila sklenjena.

Družbi sta v večinski lasti Save, in sicer ima ta v lasti 99,91-odstotni delež Save Turizma in 86,82-odstotni delež družbe Hoteli Bernardin. Nekaj več kot 10-odstotni delež slednje ima prek Gorenjske banke in družbe M&V Investments v lasti srbski poslovnež Miodrag Kostić, še poldrugi odstotek družba Semita v lasti Alojza Gregorčiča.

Sava - katere največja lastnika sta državna Kapitalska družba (Kad) s 27,81 odstotka in Slovenski državni holding (SDH) z 18,53 odstotka delnic, sklad York pa ima 42,86-odstotni delež - je delež v Hotelih Bernardin povečala lani, in sicer med drugim prek prevzemne ponudbe skupaj z DUTB, Zavarovalnico Triglav in Kadom ter z odkupom deleža od DUTB.

Hoteli Bernardin imajo na Obali v lasti šest hotelov, tri sklope apartmajev in kamp, Sava Turizem, ki je glavna naložba holdinga Sava, pa med drugim šest hotelov na Bledu ter terme v Moravskih Toplicah, Radencih in na Ptuju. Obe sta med družbami, ki jih želi država vključiti v državni turistični holding - v tem naj bi bile še družbe Istrabenz Turizem, Hit, Thermana, Terme Olimia, Adria turistično podjetje in Unitur.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija