DODATNO ZAOSTROVANJE UKREPOV: Kam sploh še lahko gremo brez PCT?

Slovenija

V sredo stopajo v veljavo obsežne spremembe odlokov za omejevanje širjenja epidemije covida-19, ki uvajajo pogoj PCT v veliko večino javnega življenja v državi. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let oz. ob obisku trgovine z živili ali lekarne. Izjema bo še obisk zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja.

Odlok, ki ga je vlada sprejela v soboto na dopisni seji, določa, da morajo od srede dalje pogoj PCT izpolnjevati tako zaposleni kot tudi uporabniki storitev ali dejavnosti. Izjema je nujna oskrba z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Zaposleni

Pogoj PCT morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršni koli pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost. Preverjanje pogoja PCT so dolžne organizirati odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela. Oseba, ki za izpolnjevanje pogoja PCT potrebuje negativen test, lahko to dokazuje s PCR testom, hitrim testom ali samotestiranjem.

Uporabniki in potrošniki

Pogoj PCT morajo izpolnjevati vsi uporabniki storitev ali udeleženi oz. prisotni pri izvajanju dejavnosti, uporabniki zavodov za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš ob sprejemu v nastanitev ali po vrnitvi v nastanitev, če so bili odsotni več kot 48 ur.

Ni pa treba izpolnjevati pogoja PCT potrošnikom ob obisku trgovine z osnovnimi življenjskimi izdelki, drogerije ali lekarne, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

V nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami se štejejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln. Prav tako izjema od izpolnjevanja PCT-pogoja velja za stranke specializiranih prodajaln s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki. V to izjemo ne sodijo prodajalne znotraj trgovskih centrov.

Izjeme od pogoja PCT

PCT-pogoja od srede ni treba izpolnjevati tudi mlajšim od 12 let, osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Prav tako pogoja PCT ni treba izpolnjevati osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka, starega do 15 let, oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, ter učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.

Dokazovanje prebolelosti ali cepljenosti

Pogoj PCT posameznik izpolnjuje z dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali testiranju. Prebolelost se dokazuje s potrdilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni.

Cepljenost oseba dokazuje z dokazilom o cepljenju proti covidu-19, če je prejela drugi odmerek cepiva proizvajalcev BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinovac Biotech ali Sinopharm oz. cepiva Sputnik V. Poleg tega za izpolnjevanje pogoja cepljenosti velja tudi potrdilo o prejetem odmerku cepiva Janssen.

Za osebe, ki so prebolele covid-19 in so cepljene, pa velja dokazilo, da so se v obdobju do 240 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepile z enim odmerkom katerega koli od naštetih cepiv. Prebolevnik status cepljenega pridobi z dnevom prejema cepiva.

Kot dokazilo o cepljenju se priznava izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca ali cepilnega mesta, vpis v knjižico o cepljenju ali izdano potrdilo o opravljenem cepljenju.

Testiranje

Izpolnjevanje pogoja PCT lahko oseba dokazuje z negativnim rezultatom hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur ali z negativnim rezultatom PCR-testa, ki ni starejši od 72 ur. Dovoljeno je tudi samotestiranje, ki velja teden dni. V organizacijah so osebe za organizacijo dela odgovorne, da določijo čas in kraj samotestiranja, ki ga morajo delavci opraviti na delovnem mestu. Stroške samotestiranja krije delodajalec.

Prostovoljno samotestiranje pa izvajajo učenci zadnje triade ter srednješolci, ki se testirajo enkrat tedensko. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v ponedeljek pojasnil, da negativni test s samotestiranja za učence zadnje triade in dijake velja tudi za opravljanje obšolskih dejavnosti.

Uporaba zaščitne maske

Vladni odlok določa, da je uporaba zaščitne maske obvezna v zaprtih javnih prostorih in tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti najmanj 1,5 metra medosebne razdalje. Maska ni obvezna na odprtih javnih krajih, kjer se upošteva pogoj PCT.

Maske pa med drugim ni treba uporabljati otrokom do dopolnjenega 6. leta starosti, učencem v osnovni šoli do vključno 5. razreda, ko so v matičnemu oddelku oz. mehurčku, učencem glasbene šole do vključno 2. razreda ter vzgojiteljem predšolskih otrok in pomočnikom v vrtcu pri opravljanju neposrednega dela z otroki.

Prav tako maske niso zapovedane za višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, za govornike v zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra, za nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah, za osebe, ki izvajajo športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra, za osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena, za učence, dijake in študente pri pouku športne vzgoje in pouku športa ter za učence glasbene šole pri pouku pihal, trobil, petja, plesne pripravnice, sodobnega plesa in baleta ter dijake pri pouku plesa, petja in inštrumenta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  15 .09. 2021 ob  09: 07
@Obala1
Poznate stran "iniciativa slovenskih zdravnikov"?
Pejte pogledat članke in prispevke! Predem zbrišejo portal..ker živimo v demokraciji...
Obala1 |  14 .09. 2021 ob  17: 30
@menebriga ti si car, samo mi moraš povedati ali ti res mislis, da je to cepivo učinkovito ? En zmazek ki so ga naredili v parih tednih izkljucno iz razloga dobicka In, da bi narod malo utišali ( ne pozabit da je Moderna recimo imela vsako leto izgubo od cca 90 milionov €, lani pa so imeli dobicek od 2,5 miliarde €, na eni strani, na drugi pa, da noben proizvajalec ne garantira svoj izdelek za stranske učinke )….dej malo beri ne samo poslušat ker verjetno nisi slab samo delujes malo naivno…dodatno jaz nisem nihilista, ne rušim samo da bi rušil vendar Rea mislim, da se ta vlada mora umaknut ker je nesposobna, koruptivna In pokvarjena …mogoce je čas, da nekdo drugi dobi priloznost …@lili strinjam se v vsem s tabo, se bi dodal za zdravnike za katere mislim, da je res dolocenih strah vendar je velika većina financnih oportunistov
Lili |  14 .09. 2021 ob  16: 09
Ne vejo več, kaj bi se zmislili, da bi rajo prisilili, da se gre cepit! Samo in le to je vzrok vse te norije. Ne povejo pa, da je cepivo (če to sploh je) šele v 3.fazi klinične raziskave, ki se bo končala leta 2023 ali 2024, da vsi ki se cepijo podpišejo da se strinjajo, da so udeleženci klinične raziskave, katere predosti oz.tveganja niso znani! Kaj smo normalni? In to vejo zdravniki, vendar so tiho, ker se bojijo!
Menebriga |  14 .09. 2021 ob  15: 14
-1
@Obala1, slaba vlada in njena strategija, korupcija, nezakonitosti, nimajo nobene veze s tem, da je virus tukaj in zdaj že leto in pol in da mora vsak pri sebi razščistit in si priznat, da se bo slej ko prej za kolikor toliko normalno življenje moral cepiti. Pri večini posameznikov gre za to, da je treba biti v naši državi oportunist izza šanka, pa čeprav točno ne veš za kaj si proti. Važno da si! Ko pa ljudi malo povrašaš o argumentih, se začnevečina izgovarjati v stilu ..."saj vsi tako pravijo". Brez lastnega mišljenja, brez hrbtenice in primerjava z ovcami je na tem mestu upravičena. Tako približno je tudi s cepljenjem. Jaz bi za vse zdravstvene delavce predpisal obvezno cepljenje. Kajti imam pravico, ko grem v bolnico na zdravljenje, da od tam pridem pozdravljen in ne da sem podlegel zaradi covida, s katerim me je okužila kakšna posebej brihtna anticepilska sestra. Torej - če bom moral v bolnico, bom zahteval, da so okoli mene zdravstveni delavci, ki so cepljeni.
Obala1 |  14 .09. 2021 ob  14: 20
To vlada testira do kje lahko gre a,da se narod ne dvigne …no res je, da jaz tega folka ne razumem, imamo nesposobno vlado, korupcija In provizije na vsakem koraku ( vladni javni razpisi ), ni vizije, ni strategije, jajoglavi samo ustrahuje In deli narod, ukrep za ukrepom ki jim ni videti konca, epidemijo vodijo strokovnjaki ki lezejo v rit jajoglavemu In z stroko nimajo nic, pa ne nastevam vec….kaj nam se rabi, da recemo Dovolj je In, da se ta vlada zrusi?
vseved |  14 .09. 2021 ob  14: 14
-1
@manemebasat, točno,samo namesto nemcev to počnete vi, zagrizeni internet strokovnjaki.
manemebasat |  14 .09. 2021 ob  14: 08
-1
Tako so maltretirali Zide preden so jih odpeljali v krematorije.