Dobra zgodba: Veliki koncert v veliko pomoč osebam z Downovim sindromom

Koper

Gaia in Alen Asta sta tista entuziasta, ki sta na svetovni dan Downovega sindroma organizirala veliki koncert za destigmatizacijo tega pojava. Zaupala sta nama svoje vtise s koncerta in pojasnila, kam bo šel denar številnih darovalcev. 

"V dvorani smo zbrali deset tisočakov prostovoljnih prispevkov, toda ker so naši stroški koncerta 34.000 evrov, sponzorji pa so prispevali 14.000, pomeni, da imamo deset tisočakov čiste izgube. Vendar, če pogledamo to z drugega zornega kota, smo številnim ljudem omogočili doživetje koncerta v dvorani, ki si ga, če bi karte prodajali, ne bi mogli privoščiti, osrečili smo torej številne in verjamem, da je to pomembno," sta nama zaupala. Sicer so s telefonskim zbiranjem, ki je potekalo v času koncerta, zbrali še dodatnih 55.000 evrov, koliko bodo znesle SMS-donacije, pa bodo izvedeli v začetku aprila, ko bodo operaterji javili zneske.

"Ko smo koncert načrtovali, smo bili mnenja, da nam bodo dobri ljudje podarili okoli 70.000 € in menim, da nam bo po plačilu vseh stroškov nekako tudi toliko ostalo," še dodajata.

Jani Moškon se je s stand up komedijo pošalil z Violeto, nastop samozagovorništva Blaža Kužnika je požel ovacije.

Ljudem z Downovim sindromom smo omogočili, da nastopijo na velikem odru, pred polno dvorano, njihovo veselje je nepopisno.

Koncert je produkcija devetmesečnega dela s programom Leonardo da Vinci special, v produkciji regionalne TV Koper/Capodistria so nastali trije kratki filmčki, v katerih so Jon Rome, Žan Turšič, Tim Ališkovič, Sabina Hudorovac, Tanja Draksler, Blaž Kužnik, Nik Drevinšek, Nik Oblak, Jani Moškon in Blaž Kužnik odigrali prizore iz originalnega Kekca, za katere nam je Filmski sklad podaril avtorske pravice, igra je plod devetmesečnega dela pod mentorstvom Violete Tomič in Dolores Turičnik v režiji Vesne Potočar Godnič in Gorana Stoisavljevič, Črta na kameri in Sama Petaverja v montaži. Matic Tičar je igral Panovo piščal z Matjažem Jelenom, petnajst mladink in mladincev je zapelo priredbo Afrike v zboru s Perpetuum Jazzile, pri katerem je čudovit plesni solo vložek zaplesala izjemna plesalka izraznega plesa, Eva Pirnat, ki se je v interpretaciji Kekčeve pesmi v izvedbi Aleksandre Vovk, ob spremljavi pevskega zbora OŠ Šmarje in Planet 47, prelevila v Kekca. Zaplesala je tudi Andreja Lazar, v čudoviti izvedbi Mojčine pesmi, ki jo je zapela Alenka Gotar, Andreja je bila tudi odlična sovoditeljica Violeti Tomič, ki je tudi njena mentorica. Prva točka so bili najmlajši, ki so zavzeto zaplesali mavrico v koreografiji Rymme. Vse to je plod devetmesečnega dela. S svojim nastopom so nas počastili; Jan Plestenjak, Modrijani, Zdenko Cotič - Coto, Marko Vozelj, Nuša Derenda, Čuki, Jasmin Stavros, Peter Grašo, Anika Horvat, Rudi Bučar in Ansambel Saša Avsenika. Ob Šukarjih so zaplesale ciganke, med njimi tudi vodja celotnega projekta Gaia Asta.

"Mi kot koproducenti vidimo v glavnem napake, ki so sicer gledalcem in gledalkam nevidne, nam pa velika šola. Trenutno preživljamo postprodukcijsko depresijo, saj je najboljše obdobje ustvarjanja, ki je v danem primeru trajalo devet mesecev," sta nama zaupala zakonca Asta.

Z zbranimi sredstvi bodo tako lahko prihodnje leto nadaljevali z izvajanjem programov Leonardo Da Vinci special, ki mladostnikom z Downovim sindromom pomaga pri iskanju in razvijanju talentov. Nekaj sredstev bo ostalo tudi za nujne investicije v centru Planet 47.

Novih izzivov ne manjka

"Predvsem si želimo še naprej sodelovati s Kobilarno Lipica, Centrom za korekcijo sluha in govora Portorož, Mestna galerijo Piran, Galerija Herman Pečarič, Pomorskim muzejem Sergej Mašera Piran, Ganijem Llalloshi, Skladom Mitja Čuk, Centrom za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga, Centrom za usposabljanje Elvire Vatovec Strunjan, Varstveno-delovnim centrom Koper in Gledališčem Koper ter seveda s Televizijo Slovenije, regionalno televizijo Koper/Capodistria. In začeti nova sodelovanja z ministrstvi. V naslednjem šolskem letu paimamo v načrtu nekaj, kar naj ostane še skrivnost," sta še sklenila Gaia in Alen Asta.

Deli novico:

Voleta Tomič |  27 .03. 2014 ob  07: 56
-1
je s svojim vodenjem pokvarila prireditev.