DOBILI SMO PRVO EVROPSKO ZDRUŽENJE VODNIH SOMMELIERJEV: Kaj bodo počeli?

Slovenija

Organizacija Bled Water Festival, ki vsako leto na Bledu organizira vodni festival, je vzpostavila prvo evropsko združenje vodnih sommelierjev. Združenje bo skrbelo za izobraževanje in certificiranje vodnih sommelierjev ter popularizacijo postrežbe vode najvišje kakovosti v restavracijah, tako ustekleničene vode kot vode iz pipe.

Organizacija Bled Water Festival je v minulih letih vzpostavila platformo za rešitve in novosti na področju varstva vodnih virov, letos pa je svoje aktivnosti nadgradila z vzpostavitvijo Evropskega združenja vodnih sommelierjev (EWSA). Kot so sporočili iz organizacije, bo cilj združenja popularizacija postrežbe vode najvišje kakovosti v restavracijah, pa tudi osveščanje javnosti o vpliv vode na človeka, o pomenu kakovosti pitne vode ter povezovanju vode in gastronomije.

"Svet potrebuje vodne sommelierje. Ti vodniki so usposobljeni strokovnjaki, ki dobro poznajo vodo, njen okus in karakteristike. Tako lahko prepoznajo tudi morebitne težave pri oskrbi ali v predelavi vode," je izpostavil vodja organizacije Bled Water Festival Marko Gajić. Kot je pojasnil, ima Slovenija že tri vodne sommelierje, ki jih je usposabljalo korejsko združenje vodnih sommelierjev in s katerimi je Bled Water Festival sklenil partnersko sodelovanje na blejskem dogodku.

"Čeprav je Slovenija ena najmanjših držav v Evropi, glede števila vodnih virov sodi med najbogatejše evropske države. In inovativne. Platformo za rešitve in inovacije na področju varstva in ohranjanja vodnih virov smo letos še nadgradili, in sicer s poudarkom na prepoznavanju kakovosti vode - tako ustekleničene kot tiste, ki priteče iz naših pip," je poudaril Gajić.

Dodal je, da so k aktivnemu sodelovanju pri iskanju inovativnih rešitev na vodnem področju povabili številne evropske države. Devet držav se je projektu že pridružilo, še štiri države pa so izrazile interes za sodelovanje.

Letošnji blejski vodni festival bo potekal 10. in 11. junija. Zaradi potovalnih in zdravstvenih omejitev v EU bo festival hibridni dogodek, ki bo potekal v živo ob Blejskem jezeru in bo predvajan prek spletne platforme.

Dvodnevni festival, ki bo sestavljen iz srečanj mednarodnih organizacij, poslovnežev, predstavnikov državnih organov, strokovnjakov, aktivistov in investitorjev, bo izpostavil akutne in aktualne teme v vodnem okolju. Na festivalu bodo predstavili, kako voda vpliva na ljudi in nove svetovne trende, ter delili primere dobrih praks. Poleg tega bodo nagradili inovativne in trajnostne rešitve za ohranitev vodnega okolja in vodnih virov. Letošnji mednarodni razpis za vodne inovacije je odprt do 31. maja.

Vodni festival vsako leto gosti Bled, kraj, ki ga redno zaznamujejo tudi akcije čiščenja Blejskega jezera. Ena izmed čistilnih akcij, ki so jo izvedli potapljači Društva za podvodne dejavnosti Bled, je potekala prejšnji konec tedna. Kot je izpostavil Gajić, ki je tudi predsednik komisije za ekologijo pri Slovenski potapljaški zvezi, v zadnjih letih ugotavljajo, da se je osveščenost pri ljudeh močno izboljšala. "Včasih smo potapljači v vodi našli veliko kemičnih odpadkov, ki so močno obremenjevali okolje, danes pa najdemo večinoma odpadke, ki so posledica vandalizma," je pojasnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  16 .05. 2021 ob  17: 27
težka voda, lahka voda, destilirana voda ...