DIJAKI OBISKALI KOPRSKO SODIŠČE: V živo so se lahko prepričali, kako poteka kazenska obravnava (FOTO)

Koper

Na Okrožnem sodišču v Kopru so danes pripravili Dan odprtih vrat, ki je bil namenjen dijakom Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana. Dijakom so predstavili delovanje sodišča in nekaj zanimivosti iz zgodovine, ogledali pa so si lahko tudi simulacijo kazenske obravnave. S tem primerom dobre prakse želijo pod vodstvom okrajne sodnice Bojane Štrukelj na koprskem sodišču odpreti vrata trajnemu sodelovanju z srednjimi šolami koprskega okrožja, predvsem v okviru predmeta Državljanska vzgoja.

Dijake je sprejel direktor Okrožnega sodišča v Kopru Milan Repovž, okrožna državna tožilka Katjuša Poropat Lakošeljac pa je predstavila delovanje tožilstva.

V okviru predstavitve sodišča so jih seznanili s kratko zgodovino in pomenom sodišča za okolico. Stavba koprskega sodišča, zgrajena leta 1987, je bila prva v naši državi, ki je bila dejansko namenjena sodišču oziroma sodstvu, medtem ko večina sodišč po Sloveniji še danes obratuje v starejših, nekatera tudi v zgodovinskih stavbah.

Varnostniki so za dijake pripravili demonstracijo varnostnega pregleda ob vstopu na sodišče, vključno z uporabo opreme za odkrivanje kovin in posebne rentgenske naprave.

V okviru obiska so si med drugim ogledali prostore zemljiške knjige, kjer jim je vodja Barbara Primc z animacijo preko zgodbe predstavila osnovne pravice, ki se vpisujejo v zemljiško knjigo, pa tudi vse listine, ki jih potrebujemo pri tem. Poleg tega jim je prikazala pisave, jezik, ledinska in domača imena domačij v ročni knjigi.

Na koprskem sodišču pa so izvedil tudi simulacijo kazenske obravnave, v katero so jih interaktivno vključile sodnice. "Sodišče se je sicer s ponudbo širšega nabora tematik za simulacijo poskušalo približati potrebam šole ter aktualnosti in relevantnosti obravnavane tematike," so navedli v sporočilu za javnost. Nato pa za simulacijo izbrali tematiko vožnje pod vplivom alkohola.

"Sicer pa se je tudi drugače skušalo dijakom približati delovanje sodišča na zanimiv in dinamičen način, med drugim tako, da so jih skušali vključiti v samo simulacijo, pa tudi preko popestritve dogajanja z ogledom videoposnetka in z reševanjem kviza," so še sporočili s koprskega sodišča. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  03 .10. 2023 ob  14: 51
Da bi videli, kako poteka ena obravnava, bi morali tam sedeti deset let.