DENAR ZA ODKUP DELEŽA SAVE ZAGOTOVLJEN; PRIMORSKA POSLANKA: "Veseli smo, da smo od predsednika vlade prvič slišali, da je potrebno zaščititi slovenski turizem"

Slovenija

Vlada je danes na dopisni seji Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) zagotovila sredstva za odkup deleža v družbi Sava, ki ga prodaja sklad York. Osnovni kapital SDH se bo z dobrih 260 milijonov evrov povečal za 41,6 milijona evrov na nekaj manj kot 302 milijona evrov, so sporočili z ministrstva za finance.

York je naprodaj ponudil svoj 43,2-odstotni delež v Savi, ki je prek družbe Sava Turizem lastnica objektov na ključnih lokacijah v Portorožu, na Bledu in na severovzhodu Slovenije. Konec januarja je dogovor o nakupu podpisal z družbo Prestige Tourism, v ozadju katere je madžarski kapital, vendar ima država možnost uveljaviti predkupno pravico. Prek SDH in Kapitalske družbe je namreč lastnica skoraj 47-odstotnega deleža v Savi.

Da namerava vlada za vsoto, ki bo omogočila uveljaviti predkupno pravico za delež Save, dokapitalizirati SDH, je danes ob robu srečanja z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom v Lendavi povedal premier Janez Janša. Na finančnem ministrstvu so zapisali le, da je namen dokapitalizacije zagotavljanje sredstev SDH za izvajanje aktivnosti, povezanih z uresničevanjem strategije turizma in v povezavi s sprejetim letnim načrtom upravljanja kapitalskih naložb za leto 2022.

Ob tem mora SDH v skladu z današnjim sklepom vlade v štirih mesecih po pridobitvi katerekoli kapitalske naložbe, ki jo bo pridobil iz teh sredstev, zagotoviti izvedbo forenzične preiskave poslovanja tako te družbe kot tudi njenih odvisnih družb, in sicer za obdobje desetih let pred nakupom.

Dokapitalizacija se bo izvedla z izdajo največ 24.922 navadnih imenskih nematerializiranih kosovnih delnic po emisijski vrednosti 1669,1704223 evra za delnico. Znesek v višini 41,6 milijona evrov bo država vplačala v obliki denarnega vložka, je sklenila vlada. Po novem bo država v SDH imela delež v nominalni vrednosti 301,8 milijona evrov.

SDH in Kad imata čas za uveljavitev predkupne pravice za Yorkov 43,2-odstotni delež v Savi do 3. marca. Kad ki ima v Savi približno 28-odstotni delež, SDH pa nekaj manj kot 19-odstotnega. Nadzorni svet Kada sejo o uveljavitvi predkupne pravice nadaljuje danes, nadzorniki SDH pa naj bi po neuradnih informacijah odločitev sprejeli v petek.

Opozicija pozdravlja zagotovitev sredstev za odkup deleža Save, do podpisa pogodbe ostajajo skeptični

Opozicijske SD, LMŠ, SAB in Levica so ob robu izredne seje pozdravile takšno namero vlade, a ostajajo skeptične. Zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri naj bi poslanci v ponedeljek razpravljali prav o uresničitvi predkupne pravice in o priporočilih vladi, naj kot skupščina Kapitalske družbe (Kad) in SDH to zagotovi, bodo umaknili, ko bo podana pisna zaveza, napovedujejo.

Kot so še v današnjih odzivih navajali v delu opozicije, so sami ves čas pozivali vlado, naj sprejme takšno odločitev. "V opoziciji smo ves čas govorili samo eno, treba je obraniti slovenski strateški interes, potrebno je obraniti in zaščititi slovenski turizem in veseli smo, da smo danes od predsednika vlade prvič slišali, da je temu tako," je ob tem dejala poslanka SD Meira Hot. Opozorila je še, da je vlada takšno odločitev sprejela šele po "tednih in tednih pozivov, ko smo z vladne strani poslušali izmikanja, manipulacije".

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pa je izpostavil, da je treba počakati, da SDH dejansko uveljavi predkupno pravico. "Pred tem ne bi slavil, ker s to vlado smo navajeni, da se lahko stvari spremenijo čez noč," je dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  23 .02. 2022 ob  11: 09
kako kej na črno zgrajena vila turkovih na zaščitenem območju?
kako kej napreduje zdanje hiše na črno brez papirjev vrlega etičnega simeunovića

kakš na stranka ki morda zagovarja da ju je treba sankcionirati=?
nobena ?
sej se mi je zdelo
Občan |  22 .02. 2022 ob  17: 11
-1
nekako dobivam občutek, da Meira Hot zakupuje oglasni prostor v vsakem članku, ki ima zveze z Obalo.... stop making stupid people famous.
vseved |  21 .02. 2022 ob  18: 03
SDH bo prodal naprej za 20mio€
Istriano |  21 .02. 2022 ob  18: 00
To je zelo lepo, ne vem, kaj imata s tem Meira Hot in Tašner Vatovec, ki nista za Istro popolnoma nič naredila.