"DAVČNI MASAKER" HRVAŠKIH GOSTINCEV? Tako je davčna inšpekcija določila najvišjo možno ceno obroka

Svet

Lastniki najbolj znanih restavracij na Hrvaškem so te dni začeli prejemati odloke hrvaške davčne uprave, po katerih morajo nekateri poravnati tudi do štiri milijone kun (530.000 evrov) davčnega dolga. Davčni nadzor bo doletel vse restavracije z visokimi prihodki.

"Iz vsega, kar nam zadnje dni v strahu govorijo lastniki zagrebških restavracij, sklepamo, da je minister Zdravko Marić začel davčni masaker gostincev," piše Jutarnji list.

Gostinci so za časnik povedali, da so prejeli odloke, po katerih državi na račun davka na dodano vrednost dolgujejo od 500.000 (66.000 evrov) do štiri milijone kun.

Postopek, ki naj bi doletel gostince vse do skrajnega juga Jadrana, je bil pri vseh gostincih bolj ali manj enak. Ob koncu leta so gostinske objekte, v glavnem tiste s prihodki, večjimi od treh milijonov kun (400.000), začeli obiskovati davčni uradniki. Ti so v restavracijah mesec dni izvajali nadzor in kontrolirali knjigovodstvo. Potem so sledili meseci miru, dokler v zadnjih dneh na naslove lastnikov niso začele prihajati davčne odločbe, ki so s svojimi zneski šokirale lastnike.

Kot še piše časnik, je davčna inšpekcija ocenila, da strošek živil v končni ceni obroka ne sme biti višji od 40 odstotkov. Tam, kjer so ugotovili, da je bil ta del višji, so na razliko zaračunali davek na dodano vrednost, meneč, da ne gre za realne cene, ampak za način prikrivanja neprijavljenih računov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  26 .05. 2022 ob  17: 34
13
Pravilno.