DARILO NOVOGORIŠKE OBČINE: Aleksandrinke bodo dobile svojo spominsko ploščo

Svet

Zunanji minister Miro Cerar je na včerajšnji seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko sporočil, da bo Slovenija na manjši grobnici, ki jo je najela za deset let na kairskem pokopališču, kmalu postavila spominsko ploščo za aleksandrinke, Slovenke, ki so konec 19. stoletja v Egiptu služile kruh in tam pustile neizbrisen pečat.

V odgovoru na poslansko vprašanje predsednika odbora Matjaža Nemca (SD), ki je na zunanjega ministra pred slabim letom naslovil to pobudo s ciljem ohranjanja kulturne dediščine aleksandrink v Aleksandriji in Kairu, je Cerar pojasnil, da naj bi spominsko ploščo, ki je darilo novogoriške občine, odprli na slovesnosti ob dnevu slovenske samostojnosti 26. decembra. Na slovesnosti se bodo poklonili spominu vsem Slovenkam in Slovencem, ki so pokopani na kairskem pokopališču, je dodal.

V grobnici, ki jo je v ta namen najelo slovensko veleposlaništvo v Kairu, naj bi bile po podatkih pokopališča pokopane tudi Slovenke, čeprav imen na njej ni. Sredstva za najem in prenovo grobnice v višini okoli 1500 evrov je zagotovilo ministrstvo za kulturo.

Minister je še povedal, da v prihodnje načrtujejo redno letno spominsko slovesnost, ki bi jo želeli pripravljati 15. septembra na dan vrnitve Primorske matični domovini, saj so aleksandrinke, pa tudi Slovenci v Egiptu, večinoma prihajali prav iz Primorske.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija