DANES POPOLDNE SE IZTEČE ROK ZA ODDAJO KANDIDATUR: "KPK potrebujemo, imamo težave s korupcijo in ne želim mižati pred tem"

Slovenija

Danes popoldne se izteče rok za vlaganje kandidatur za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Predsednik republike Borut Pahor je v ponedeljek ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji znova pozval k prijavam "vse, ki lahko s svojo moralno integriteto in strokovno avtoriteto uspešno vodijo Komisijo za preprečevanje korupcije".

Borut Pahor

Koliko prijav so prejeli doslej, v uradu predsednika republike v ponedeljek niso pojasnili. V četrtkovem pogovoru za Radio Slovenija je Pahor pojasnil, da bo sekretarka v njegovem uradu Nataša Kovač v ponedeljek javnost seznanila s kandidaturami. O imenovanju pa se bo odločil šele po javni predstavitvi kandidata. Zagotovo se je prijavil aktualni predsednik KPK Boris Štefanec. Kot je dejal v začetku tedna, za takšno odločitvijo stojijo tako njegova družina kot sodelavci, sam pa je prepričan, da je "bistveno boljši kandidat" za predsednika KPK, kot je bil pred šestimi leti, saj ima že šest let izkušenj. Mandat mu poteče marca.

Četudi bi komisija Pahorju ponovno predlagala Štefaneca, pa slednji za imenovanje najbrž ne bi imel veliko možnosti. Pahor je namreč pred zadnjimi predsedniškimi volitvami dejal, da ga ne bi ponovno imenoval. Pahor je v četrtkovem pogovoru za radio napovedal, da preden bo imenoval novega predsednika ali predsednico KPK, bo ta oseba stopila pred javnost. "Šele ko bo opravila še ta izpit, se bom odločil za imenovanje," je dejal.

Boris Štefanec

"KPK potrebujemo, imamo težave s korupcijo in ne želim mižati pred tem. Želim si nekoga, ki bi s svojo moralno integriteto, svojim strokovnim znanjem in predanostjo dobro vodil komisijo in bi ta uživala potrebno zaupanje," je še povedal Pahor. Novi predsednik KPK bi bil lahko po napovedih Kovačeve imenovan do 19. februarja.

V parlamentarno proceduro je sicer vložena novela zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki med drugim spreminja postopek imenovanja predsednika komisije. A za zdaj ne kaže, da bi bila potrjena še pred iztekom poziva, zato bo očitno tokratni izbor izpeljan še po veljavnem zakonu. Po njem je predsednik republike pri imenovanju vezan na predlog, ki mu ga posreduje izbirna komisija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  13 .12. 2019 ob  12: 05
predsednik borut je sokriv za korupcijo