DANES DAN ZA RAZKRITJA: Vlada bo objavila poročilo o zaščitni opremi in ugotovitve nacionalne raziskave

Slovenija

Vlada bo danes objavila čistopis poročila o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z epidemijo. Poročilo je sicer potrdila na torkovi seji, vendar podrobnosti ni razkrila. Danes bodo znane tudi prve analitične ocene nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19.

Poročilo, ki ga je vlada sprejela v torek, po poročanju oddaje Razkrito na Novi24TV med drugim vključuje podatke, koliko je bilo 13. marca, ko je prisegla aktualna vlada, na razpolago mask, zaščitnih rokavic, zaščitnih oblek in dezinfekcijskih sredstev. Po navedbah v oddaji v poročilu tudi ugotavljajo, da je vlada pod vodstvom Marjana Šarca podcenjevala epidemijo in opustila dolžno ravnanje, saj medicinske opreme ni uvrstila med osnovna sredstva.

Vlada se je na torkovi seji seznanila tudi z rezultati in prvimi analitičnimi ocenami nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19, ki bo podlaga za nadaljnje sproščanje ukrepov. Podrobnosti bo vodja raziskave Miroslav Petrovec predstavil na vladni novinarski konferenci.

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je v torek za Radio Slovenija razkril osnovno ugotovitev raziskave, in sicer da je s 95-odstotno verjetnostjo prekuženost prebivalstva z novim koronavirusom nekje med dvema in štirimi odstotki, kar je po njegovih navedbah relativno malo. V raziskavi so namreč pri 1368 odvzetih vzorcih po navedbah Televizije Slovenija potrdili 40 okužb. Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, to pomeni, da je slovenska populacija še slabo prekužena in se moramo resno pripraviti na morebitni drugi val okužb.

Medtem bodo danes na ministrstvu za izobraževanje s predstavniki vzgojno-izobraževalnih ustanov nadaljevali usklajevanja navodil ob ponovnem odprtju vrtcev in šol, ki je predvideno za 18. maj. Ministrica Simona Kustec pa bo po napovedih danes na novinarski konferenci predstavila ukrepe ob vnovični uvedbi treningov registriranih športnikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
goldhorn |  06 .05. 2020 ob  14: 47
@Istriano

Takrat so bili na oblasti naši.....
Istriano |  06 .05. 2020 ob  08: 40
Zanimivo, da se tako ukvarjamo s temi par deset milijoni porabljenimi za maske, ko pa je izginilo 6 milijard evrov v naših bankah in ko je NLB oprala milijardo dolarjev iranskega denarja pa skoraj nič.