ČESTITKE BIDNU TUDI IZ SLOVENIJE: Janši se vse skupaj zdi "zanimivo"

Slovenija

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je že včeraj, takoj po razglasitvi zmage, čestitke prejel tudi iz Slovenije. Čestitali so mu predsedniki večine parlamentarnih strank, predsednik DZ Igor Zorčič in predsednik republike Borut Pahor. Premier Janez Janša pa je bil kritičen do razglasitve rezultatov in čestitk.

Joe Biden (drugi z leve proti desni)

Za to, da je postal novoizvoljeni predsednik ZDA, je Bidnu čestital vodja NSi in obrambni minister Matej Tonin. "Zelo spoštujem vaše politične dosežke in verjamem, da boste trdo delali na ponovni izgradnji transatlantskih odnosov. Se že veselim obiska v Washingtonu in čimprejšnjega srečanja z vašo ekipo, da bi še naprej krepili odnose med Slovenijo in ZDA," je zapisal na Twitterju.

Začasni zastopnik DeSUS in minister za zdravje Tomaž Gantar pa je zapisal, da je izvolitev nekdanjega podpredsednika ZDA "dobra novica (...) tako za obvladovanje epidemije, demokratične procese, kot globalno politiko".

Predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek je medtem sporočil, da je za ves svet pomembno, da se stanje v ZDA umiri in stabilizira. "Razdvojenost, še posebej agresivna, škodi vsem. Novemu predsedniku želim, da poveže državo in okrepi njeno zavezanost razvoju. To zagovarjamo v stranki SMC in je pomembno za stabilnost svetovnega gospodarstva," je poudaril.

Novoizvoljenemu predsedniku ZDA je čestital tudi vodja opozicijske LMŠ Marjan Šarec. "Verjamem, da bo Joe Biden vodil politiko spoštovanja, sodelovanja in ustvarjanja pogojev za reševanje nakopičenih problemov," je poudaril.

Voditeljica SD Tanja Fajon je v čestitki zapisala, da je "zgodovinska udeležba na volitvah v ZDA prinesla močnega in naprednega zaveznika". "Verjamem, da Joe Biden prinaša povratek k primatu človekovih pravic, vladavini prava in multilateralni gradnji miru. Čas je, da Janez Janša pošlje čestitko v imenu vseh nas," je dodala.

Janez Janša

Čestitkam se je pridružil tudi predsednik DZ Igor Zorčič, ki je izpostavil, da izid še ni uraden. "Naj povolilni čas in prenos oblasti mineta v skladu z demokratično tradicijo ZDA. Slovenija bo morala biti po premalo izkoriščenem mandatu Donalda Trumpa in slovenske prve dame še dodatno motivirana za nadaljnjo krepitev odnosov z ZDA," je zapisal.

Predsednik republike Borut Pahor se je v čestitki Bidnu zavzel za to, da bi Slovenija in ZDA ostali prijateljski državi in trdni zaveznici.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je čestital novoizvoljenemu Predsedniku ZDA Bidnu. Predsednik Pahor je...

Objavil/a Borut Pahor dne Sobota, 07. november 2020

Janši se vse skupaj zdi zanimivo

Slovenski premier Janez Janša je medtem na Twitterju v komentarju ob razglasitvi rezultatov in čestitkah zapisal: "Zanimivo. V vseh državah ZDA s tesnim izidom so vložene pritožbe. Sodišča niti odločati še niso začela. Kljub temu osrednji mediji (in ne kak uraden organ) razglasijo zmagovalca. Čestitke z vseh strani. Vladavina prava pa to."

Janša je sicer že v sredo tvitnil, da je že jasno, da so Američani še za štiri leta izvolili predsednika Trumpa. "Več ko bo zavlačevanja in zanikanja dejstev s strani osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika," je zapisal, republikancem pa čestital za dobre rezultate volitev po vseh ZDA. Premier je to sporočil kakšno uro po tistem, ko je Trump razglasil zmago na volitvah, pa čeprav je bilo takrat treba prešteti še več kot 30 milijonov glasov. Že pred volitvami je jasno podprl Trumpa in se zapletel v besedne dvoboje s predstavnikom Bidnove kampanje.

Ameriški mediji so včeraj 77-letnega demokrata razglasili za zmagovalca ameriških predsedniških volitev, na katerih je premagal dosedanjega predsednika. Glede na projekcije medijev je namreč Biden zmagal tudi v zvezni državi Pensilvanija, s čimer si je zagotovil še 20 elektorskih glasov. Osvojil jih je najmanj 273, za zmago pa jih je potreboval 270.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  09 .11. 2020 ob  02: 41
twito se bo sam požrl, haha
joe jaxson |  08 .11. 2020 ob  18: 29
-1
kot lizoritnik usa
Martin Kacur |  08 .11. 2020 ob  10: 07
Pfi nas ne bo nic drugace. Samo naj bo cim prej, na miren nacin