CESTA ČEZ MALIJO: Bo piranska občina uslišala krajane?

Piran

Po poletni turistični sezoni zavlada na Obali nekakšno zatišje pred težavami, ki sicer lokalno prebivalstvo pestijo v toplejšem delu leta. Kar pa ne pomeni, da te težave izginejo ali da se naslednjo sezono spet ne pojavijo, temveč le, da pozimi potihnejo. Bodisi zato, ker niso tako opazne, bodisi ker takrat za njih ni pravega interesa. Ena takih je denimo turistično ubiranje lokalnih poti, kar je letos še posebej zmotilo prebivalce Vinjol, ki so že sredi poletja občino prosili za ukrepanje. Nato je vse potihnilo.

Niti med turisti, vikendaši in drugimi občasnimi obiskovalci Obale ni več skrivnost, da lahko ob gneči na cesti med Izolo in Portorožom uberejo drugo pot, in sicer čez Malijo. A ko za to možnost izve večje število voznikov, do gneče pride tudi na takih lokalnih poteh. Nekatere med njimi pa za tovrstne prometne obremenitve niso primerne, zato postanejo nevarne ne le za tiste, ki se tam priložnostno zapeljejo, temveč tudi za lokalne prebivalce, ki s tem živijo vsak dan.

Prav zato so prebivalci Vinjol letošnje poletje na glas opozarjali, da je stanje postalo nevzdržno. Tamkajšnja cesta je ozka, polna ovinkov, na določenih odsekih pa pelje prav mimo stanovanjskih hiš. Marsikdo se na klasično omejitev hitrosti požvižga, izostale niso niti prometne nesreče.

Svetniki se še niso uspeli pogovoriti

"Stanje ni optimistično," nam je ob tem pojasnil Floris Faganelj, piranski občinski svetnik, ki je o pobudi krajanov s prošnjo za ukrepanje že poleti na seji seznanil piranskega župana, Petra Bossmana. A kot nam je zaupal Faganelj, se na občinskem svetu Občine Piran o tem še niso uspeli pogovoriti. Kot pravi, je sicer piranski župan idejo pobudo krajanov vzel pozitivno, že naslednje leto naj bi načrtovali sanacijo tamkajšnje ceste.

Potrebna je sanacija

Ali so konkretno pobudo na občini prejeli, kako ocenjujejo težave, ki jih izpostavljajo krajani, in kako bodo ukrepali oziroma odgovorili pobudnikom, smo povprašali na piranski občini, od koder odgovore še pričakujemo.

Cesta čez Malijo proti Luciji namreč ni težavna le zaradi gneče, ki se tam ustvari ob poletnih turističnih konicah, še posebej ob petkih in nedeljah, temveč tudi pozimi. "Cesta je v vsakem primeru dotrajana," nam je pojasnil Faganelj, ki je razložil, da je nevarno predvsem pozimi, ko utegne čez cesto priteči tudi voda, ki ob nizkih temperaturah zamrzne. To se sicer po Faganeljevih besedah zadnji dve zimi ni zgodilo, saj sta bili premili. Tako lahko krajani le čakajo, kakšna bo letošnja. "Cesta je zagotovo potrebna sanacije," je še dodal sogovornik.

Poleg sanacije so krajani poleti sicer predlagali tudi hitrostne ovire na najbolj izpostavljenih odsekih ceste in celo, da bi se cesto namenilo le za lokalno prebivalstvo. Podporo pobudi je takrat napovedala tudi Krajevna skupnost Lucija.

Preobremenjena že z lokalnim prometom

Da je cesta od Izole do Malije, kjer sicer ne bi škodil nov asfalt, zadnja leta urejena, nam je povedal bralec, ki pa pravi, da je od Malije do Lucije zgodba drugačna. "Ta pot je že dolgo preobremenjena že samo z lokalnim prometom. Zaradi številnih gradbišč na Maliji in v okolici je cesta še bolj dotrajana, piranska občina pa jo samo krpa, namesto da bi jo zares sanirala," je razložil Novak, ki se po cesti iz Malije redno vozi tako v Izolo kot proti Luciji in dodaja, da turistična sezona vse skupaj samo še poslabša. "Mogoče bi bila rešitev v omejitvi uporabe samo za lokalni promet, vendar ne v smislu samo za stanovalce, saj v situacijah, ko se po vseh regionalnih cestah vijejo stoječe kolone, lokalno prebivalstvo nima druge izbire, kot da uporablja stranske ceste," še razmišlja.

Deli novico:

ser |  12 .11. 2015 ob  11: 23
gospoda je svojo kanalizacijo že speljala v lucijo, zdaj bi radi cesto? ste v izolski občini ,naj vam vaš župo naredi cesto do izole ....
@Zaselek#2 |  10 .11. 2015 ob  21: 15
Ne skrbi. Noben te ne vabi in noben ti ne bo šenkal nekaj 100.000€ vredne parcele. In ko boš plačala še 40.000 eur komunalnega prispevka in dala ene 200.000 za gradnjo, ti bo dol viselo za par tankov goriva.
Uživaj še naprej v svojem po čebuli smrdečem bloku in poslušaj prdenje svojih sosedov.
ggm |  10 .11. 2015 ob  20: 34
Strunjan ima kaki in artičoke, nova vas bledež in česen a Sečovlje nima pa nić.
Malican |  10 .11. 2015 ob  18: 41
Ne vem kje vidite problem na cesti,vsak dan ze 15 let se vozim gor pa dol...nebi menjal Malije za nic drugega...
@zaselek |  10 .11. 2015 ob  18: 40
Malija je raj na zemlji...ce je bencin problem pol Malija definitivno ni zate....
Zaselek |  10 .11. 2015 ob  18: 04
-3
Malija ni namenjen tranzitu. Nebi zivela tam pa ce mi senkajo zemljo. Cesta katatrofa, ena trgovinca za vsako figo v avto in vec porabis za benzin kot je vreden pogled na......
župani |  10 .11. 2015 ob  15: 10
so super samo kadar kandidirajo.
Svetnik |  10 .11. 2015 ob  11: 32
Lokacija Malija je res odlična, manj odlične so pa ceste, ki peljejo na Malijo....Iz vseh strani....
Denar |  10 .11. 2015 ob  10: 14
za obnovo ceste leži na sami cesti, samo pobrat ga je treba.Postavit radar 24 ur na dan in vse ki vozijo prehitro opalit po žeou za najmanj 100€ . Če je poleti res taka gneča bo mošnjiček kmalu poln , ali pa bo cesta prazna.
Očitno je v državi preveč fakultetno izobraženih ljudi, ki nimajo pojma o realnem življenju.
gianni |  10 .11. 2015 ob  09: 56
"Stanje ni optimistično," nam je ob tem pojasnil Floris Faganelj, piranski občinski svetnik, ki je o pobudi krajanov s prošnjo za ukrepanje že poleti na seji seznanil piranskega župana, Petra Bossmana. A kot nam je zaupal Faganelj, se na občinskem svetu Občine Piran o tem še niso uspeli pogovoriti.

Učinkovito, ni kaj.
tudi |  10 .11. 2015 ob  09: 40
iz Malije v Izolo je cesta katastrofa. Ko voziš navzgor ti v vsakem ovinku drsi, še posebej ko je cesta vlažna ali mokra.
anton |  10 .11. 2015 ob  08: 31
Na tej cesti med Kortami in odcepom za Mallijo je včeraj zapeljal s ceste kombi in končal globoko na pobočju med drevesi. Ker je bila cesta v ovinku vlažna je že peš drselo, zelo nevaren asfalt je na tem odseku.