CENE ODPADKOV GREDO V NEBO: Pri Marjetici iščejo notranje resurse, a v izogib dražjim položnicam apelirajo na občane

Koper

Že v letošnjem letu se je v marsikateri slovenski občini podražil odvoz komunalnih odpadkov. Tudi z novim letom v nekaterih občinah že napovedujejo nove podražitve. Za to je kriva podražitev storitve odvoza smeti v nadaljnjo obdelavo in odlaganje. Na žalost se to pozna na položnicah vseh občanov, ki so posledično višje. Pa bi se marsikje lahko izognili tovrstnim podražitvam, predvsem z vestnim in doslednim ločevanjem. Najdražji je namreč odvoz na predelavo mešanih komunalnih odpadkov.

Tudi v nekaterih slovenskih krajih, na Primorskem velja omeniti Ilirsko Bistrico, so sortirne analize odpadkov zelo slabe. Ker so nekatera podjetja, ki prevzemajo komunalne odpadke, podražila svoje storitve tudi za 40 odstotkov, se bodo cene odvoza odpadkov v Ilirski Bistrici podražile za 19 odstotkov. Najvišje so cene poskočile pri prevzemu mešanih komunalnih odpadkov, in sicer, s sedanjih 5,55 evra na 6,65 evra na osebo. Tisti, ki imajo svoj kompostnik za biološke odpadke, bodo plačevali 5,32 evra na osebo.

Ko so na Bistriškem opravili sortirno analizo, se je izkazalo, da bi lahko količino mešanih odpadkov zmanjšali za polovico, če bi ljudje bolj vestno sortirali. S tem bi zmanjšali tudi stroške oddaje in predelave odpadkov.

Najbolj je dvig cen odvoza odpadkov streznil Mariborčane, saj so jim sredi leta podražili storitev za 38 odstotkov. Odvoz 120-litrskih posod za mešane odpadke so podražili za štiri evre, odvoz 240-litrskih posod pa za sedem evrov.

Cene so sredi letošnjega leta poskočile v vseh 58 občinah na območju RCERO Ljubljana. Tudi pri njih na račun odvoza in predelave mešanih komunalnih odpadkov. Od začetka obratovanja leta 2016 so se cene zviševale za 10 odstotkov letno. Samo letos je odvoz v obdelavo in odlaganje narasel za tretjino cene. Prav povsod pa predstavljajo problem kapacitete za oddajo mešanih komunalnih odpadkov v sežigalnice, kar je državni problem.

Nesporno občane največ stane predelava mešanih komunalnih odpadkov, kar se pozna na položnicah, ki jih dobijo domov. In prav občani sami lahko največ pripomorejo, da se odvoz odpadkov neha dražiti, s tem, da pričnejo bolj dosledno ločevati in sortirati. Tako se bo zmanjšala količina mešanih odpadkov in povečala količina stekla, papirja, plastične in aluminijaste embalaže. Odvoz posameznih frakcij namreč ni tako drag.

V Marjetici Koper po saniranem minusu iz leta 2018 zagotavljajo, da je njihovo poslovanje stabilno. "Trenutno nam projekcije kažejo zvišanje stroškov odvoza smeti iz naših zbirnih centrov v regijske. Gre za splošno dejstvo, da količine odpadkov naraščajo in večje količine pomenijo večje stroške," pojasnjujejo na Marjetici.

Avgusta letos so na podlagi interventnega zakona odpeljali dodatnih 400 ton mešane komunalne embalaže. "Država je bila primorana na ta način reševati ta zaplet, saj ni bilo planirano, da bodo količine zbrane embalaže tako narasle," razlagajo in dodajajo:

"Trenutno se posvečamo iskanju morebitnih notranjih resursov v podjetju, da bi cene končnim uporabnikom – občanom, ohranili na obstoječem nivoju in se izognili posledicam višjih količin zbranih odpadkov. Seveda pa apeliramo na naše uporabnike, da vestno ločujejo odpadke, kajti na ta način pomagajo ohranjati stabilne cene. Odvoz na obdelavo in odlaganje večjih količin mešanih komunalnih odpadkov je tudi posledica nevestnega ločevanja odpadkov na izvoru nastanka, kar pa posledično najbolj vpliva na ceno na položnici."