ČE SE NE BODO STRINJALI S SPREMEMBO SPOLA: Predlog zakona, ki omogoča, da bi otroci lahko tožili svoje starše

Svet

Novi zakon bi omogočil, da bi otroci svoje starše tožili na sodišču, če se le-ti ne bi strinjali s spremembo spola, ki si jo je zaželel njihov otrok. Sprememba spola bi bila možna tudi za otroke, mlajše od 14 let. Predlog nemške vlade za liberalizacijo zakonodaje o spolni identiteti mora potrditi še zvezni parlament, opozicija pa meni, da so pravice staršev nedotakljive.

Nemška zvezna vlada je odobrila načrte za liberalizacijo državne zakonodaje, ki bo državljanom omogočila spremembo spola s samocertificiranjem, ne da bi bilo treba pridobiti strokovno oceno. Predlog zakona o samoodločbi bo tistim, ki želijo spremeniti svoje ime ali spol, omogočil, da to storijo z vložitvijo vloge na matičnem uradu brez kakršnih koli nadaljnjih formalnosti. Trenutno morajo posamezniki, ki želijo uradno spremeniti spol, pridobiti strokovno oceno dveh izvedencev in zaprositi za dovoljenje sodišče, kar pa bo opuščeno v skladu z novim zakonom, ki ga mora potrditi še parlament.

Tako bodo lahko mladoletniki od 14. leta starosti dalje spremenili ime in spol, če bodo imeli soglasje skrbnika, če pa bo le-ta proti, se mladoletniku daje pravico izpodbijati odločitev svojih skrbnikov na družinskem sodišču.

Tudi starši otrok, mlajših od 14 let, bodo lahko pri matičnem uradu zaprosili za zakonsko spremembo spola svojih otrok.

"Z zakonom o samoodločbi uresničujemo pravico vsakega človeka do spoštovanja spolne identitete in spoštljivega obravnavanja," je dejala zvezna ministrica za družino Lisa Paus iz nemške stranke Zelenih.

Opozicijska CDU opozarja, da "zakon nesorazmerno posega v ustavno zaščitene starševske pravice". Medtem trda desnica Alternativa za Nemčijo (AfD) razmišlja o tožbi proti zakonu, saj meni, da zakon postavlja državo za zakonite skrbnike mladoletnikov, ker sodiščem dovoljuje, da razveljavijo odločitve staršev; po njihovem mnenju bi morale biti starševske pravice v zvezi z občutljivimi vprašanji, kot je spol, nedotakljive.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  31 .08. 2023 ob  18: 40
Poveri noi!
manemebasat |  30 .08. 2023 ob  16: 16
13
Politiki so kot plenice, treba jih je pogosto menjati in vedno razadi istega razloga!
manemebasat |  30 .08. 2023 ob  14: 25
25
Na zalost soros in njegova druscina kriminalcev diktira to gnusno politiko ceprav, je velika vecina ljudi proti.
Prognostik |  30 .08. 2023 ob  13: 40
21
Tu ni logike.
manemebasat |  30 .08. 2023 ob  13: 34
25
Groza