Bruselj v bran komisarju De Guchtu

V Bruslju je danes izbruhnila nova komisarska afera. Evropski komisar za trgovino Karel De Gucht, ključna oseba v trgovinskih pogajanjih z ZDA, je obtožen utaje davkov. V Berlaymontu zavračajo potrebo po njegovem odstopu, češ da so te obtožbe "zasebna stvar" ter da je treba upoštevati načelo nedolžnosti, dokler ni dokazana krivda

Belgijske davčne oblasti od De Guchta terjajo 900.000 evrov, ker s soprogo nista pravilno prijavila 1,2 milijona evrov dobička od prodaje delnic, poročajo belgijski mediji. Omenjenih 900.000 evrov po navedbah belgijskih medijev vključuje neplačan davek na dobiček od prodaje delnic ter kazen zaradi utaje davka in obresti.

De Gucht, ki naj bi se na sodišču zagovarjal konec meseca, obtožbe zavrača, češ da gre za posel iz leta 2001, ko so bila pravila za kapitalske dobičke drugačna in njegov dobiček ni bil obdavčen. V komisiji so danes zavrnili potrebo po De Guchtovem odstopu, češ da je sodni postopek njegova "zasebna stvar", saj ni povezan z njegovim položajem komisarja za trgovino.

Poudarili so tudi, da je komisar iz Belgije šefu Joseju Manuelu Barrosu zatrdil, da "ni storil ničesar narobe", ter spomnili, da velja načelo nedolžnosti, dokler ni dokazana krivda. De Gucht sicer zaradi svojih izkušenj velja za ključno osebo v pogajanjih o prostotrgovinskem sporazumu z ZDA, ki se po premoru nadaljujejo ta ponedeljek.

To je druga afera v tem mandatu Evropske komisije.

To je druga afera v tem mandatu Evropske komisije. Oktobra lani je moral zaradi obtožb o vpletenosti v tobačno afero odstopiti komisar z Malte John Dalli, pristojen za zdravje. V komisiji so sicer danes ostro zavrnili vsakršne vzporednice z Dallijem, češ da ni De Guchtov primer nikakor povezan z njegovim komisarskim položajem - ne časovno ne vsebinsko.

Neuradno pa se tudi nekateri v komisiji sprašujejo, ali je De Guchtov položaj še politično vzdržen, sploh v luči evropskih volitev maja prihodnje leto. Boj proti utaji davkov je namreč ena političnih prioritet EU, ki želi Evropejce prepričati o svojih prednostih in koristih ter preprečiti vzpon protievropskih strank.

Dallijev odstop nima presedana. Leta 1999 pa je morala zaradi korupcijskega škandala, v katerega je bila vpletena komisarka Edith Cresson, odstopiti celotna komisija pod vodstvom Jacquesa Santerja.