Bruselj želi zmanjšati uporabo plastičnih vrečk

Evropska komisija je danes sprejela predlog, ki od držav članic zahteva zmanjšanje uporabe lahkih plastičnih vrečk. Komisija opozarja, da so škodljive in da lahko v okolju zdržijo več sto let. Zato predlaga, naj države članice sprejmejo ukrepe za zmanjšanje porabe vrečk, tanjših od 50 mikronov oz. 0,05 milimetra, so sporočili iz Bruslja.

Države članice lahko same izberejo ukrepe, za katere menijo, da so najprimernejši, vključno z dajatvami in pod določenimi pogoji tudi prepovedmi. Lahke plastične nosilne vrečke se pogosto uporabijo le enkrat, medtem ko lahko v okolju zdržijo več sto let, pogosto v obliki mikroskopskih delcev, ki škodujejo zlasti življenju v morju.

"V Evropi vsako leto več kot osem milijard plastičnih vrečk konča na odpadu, kar povzroča ogromno okoljsko škodo. Nekatere države članice so pri zmanjšanju uporabe plastičnih vrečk že dosegle velike rezultate. Če bodo druge hitro sledile, bi lahko trenutno skupno porabo v EU zmanjšali za 80 odstotkov," je dejal evropski komisar za okolje Janez Potočnik.

Na trg EU je leta 2010 prišlo približno 98,6 milijarde plastičnih nosilnih vrečk, kar znaša 198 vrečk na državljana EU na leto. Pri večini gre za lahke plastične vrečke, ki jih redkeje reciklirajo kot debelejše vrečke.

Številke se med državami članicami zelo razlikujejo - ocenjena letna uporaba lahkih plastičnih nosilnih vrečk na prebivalca se giblje od štirih vrečk na Danskem in Finskem do 466 vrečk na Poljskem, Portugalskem in Slovaškem, so navedli v Bruslju.