Bruselj bo predlagal merila za "zelena" stranišča

Svet

Evropska komisija bo predlagala merila za dodelitev prostovoljne ekološke oznake straniščem in pisoarjem, ki so prijazni do okolja. Ta oznaka bo pomagala potrošnikom izbrati "zeleno" stranišče, ki porabi manj vode. Nikakor pa ne namerava regulirati odplakovanja na straniščih, so v Bruslju zavrnili najnovejšo medijsko raco.

"To je neumna zgodba za konec tedna. Prosim, ne pišite o tem," je novinarje pozval tiskovni predstavnik komisije Frederic Vincent v odzivu na vprašanje, ali namerava komisija resnično regulirati odplakovanje na straniščih in pisoarjih.

"Lahko vam zagotovim, da boste lahko stranišče še naprej uporabljali, kot boste želeli," pa je zatrdila njegova kolegica Marlene Holzner. "Nikakor ne nameravamo regulirati odplakovanja ali porabe vode na straniščih in pisoarjih," je poudarila.

To, kar komisija načrtuje, je opredelitev meril za prostovoljne ekološke oznake za stranišča in pisoarje. "Če boste želeli kupiti novo stranišče in pri tem varčevati z vodo, vam bo ta oznaka povedala, ali gledate pravo stranišče," je pojasnila Holznerjeva.

Medijski mit, da želi komisija regulirati odplakovanje na straniščih, je odločno zavrnil tudi komisar za okolje Janez Potočnik. "EU nikakor ne načrtuje standardizacije stranišč. Predlagali bomo merila za prostovoljno ekološko oznako," je tvitnil.

Ekološka stranišča varčnejša in cenejša

Ekološka oznaka bo koristila tako okolju kot naši denarnici, saj bodo ekološka stranišča varčna z vodo in tako cenejša; poleg tega bo manj evtrofikacije, torej onesnaževanja vode s prenasičenostjo s hranili, poudarja Potočnikov tiskovni predstavnik Joe Hennon.

Ekološke oznake ne bodo obvezne, temveč povsem prostovoljne, je še izpostavil Hennon v blogu, v katerem zavrača medijske navedbe o reguliranju odplakovanja na straniščih. "Nihče ne bo prisiljen v namestitev novih stranišč," je zatrdil.

S straniščem z ekološko oznako bi lahko po Hannonovih besedah porabo vode zmanjšali za približno polovico; povprečno gospodinjstvo bi lahko na leto pri odplakovanju na stranišču privarčevalo okoli 6600 litrov vode.

Če bi imeli v EU deset odstotkov ekoloških stranišč, bi lahko gospodinjstva privarčevala okoli 390 milijonov evrov, še izpostavlja Hennon, sklicujoč se na študijo, ki jo je pripravil komisijin center za raziskave.

Omejitve pri porabi vode za odplakovanje

Temeljno merilo za dodelitev ekološke oznake stranišču ali pisoarju bo upoštevanje določene omejitve pri porabi vode na odplakovanje. Za pisoarje naj bi bila poraba vode na odplakovanje omejena na liter, za stranišča pa na šest litrov.

Komisija bo predloge za opredelitev meril za dodelitev prostovoljne ekološke oznake za stranišča in pisoarje, ki so prijazni do okolja, predvidoma predstavila prihodnji teden; natančen datum za zdaj ni znan.