V Evropi postopno okrevanje, a nesprejemljiva brezposelnost

Svet

Evropskemu gospodarstvu se obeta postopno okrevanje, a v senci zunanjih tveganj; brezposelnost ostaja nesprejemljivo visoka, ocenjuje Evropska komisija v jesenski gospodarski napovedi. Območju evra za prihodnje leto napoveduje 1,1-odstotno rast, v letu 2015 pa 1,7-odstotno; EU pa 1,4-odstotno oziroma 1,9-odstotno rast.

Ta napoved je boljša od majske, ko je Bruselj Evropi po recesiji v letu 2012 napovedal počasno okrevanje: območju evra za letos 0,4-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa 1,2-odstotno rast, EU pa 0,1-odstotni padec BDP oziroma 1,4-odstotno rast. Danes je za območje evra za letos ohranil napoved 0,4-odstotnega padca BDP, celotni EU pa je napovedal ničelno rast.

"Vse več je znamenj, da je evropsko gospodarstvo doseglo točko obrata. Fiskalna konsolidacija in strukturne reforme, sprejete v Evropi, so ustvarile temelje za okrevanje. A prezgodaj je, da bi razglašali zmago - brezposelnost ostaja nesprejemljivo visoka," se glasi sporočilo evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve Ollija Rehna.

V minulih mesecih so se sicer razmere na trgu dela začele stabilizirati, a brezposelnost ostaja po oceni komisije še vedno nesprejemljiva. Za prihodnje leto napoveduje Bruselj območju evra 12,2-odstotno, celotni EU pa naslednje leto 11-odstotno; v letu 2015 pa naj bi se začela zniževati - v območju evra naj bi bila 11,8-odstotna, v celotni EU pa 10,7-odstotna.

Sicer pa vidi komisija najhujša tveganja zunaj Evrope - na hitro rastočih trgih. "Pomembne strukturne reforme in fiskalna konsolidacija so izboljšale pogoje za domače povpraševanje, ki postopno postaja glavni motor rasti v Evropi. A zaradi šibkejših napovedi za hitro rastoča gospodarstva bo vrnitev k zanesljivi rasti postopen proces," ocenjuje Bruselj.