Bratuškova in Kopač Mrakova v Parizu o zaposlovanju mladih

Premierka Alenka Bratušek in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak se bosta v Parizu udeležili konference o zaposlovanju mladih v Evropi. Slovenska delegacija se bo v svojem prispevku med drugim osredotočila na sistemske ukrepe na področjih povezovanja med izobraževalnim sistemom in gospodarstvom.

Kot so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bo v Parizu prisotna velika večina predsednikov držav ali vlad članic EU, pristojnih ministrov, predsednikov ključnih evropskih institucij in predstavnikov s tematiko povezanih evropskih združenj.

Slovenska delegacija osredotočena na program in ukrepe za zaposlovanje mladih

Slovenska delegacija se bo v svojem prispevku osredotočila na program jamstva za mlade, ki bo povezal medsektorske ukrepe, ki vplivajo na zaposlovanje mladih, so zapisali na ministrstvu. V ospredju bodo sistemski dolgoročni ukrepi na področjih povezovanja med izobraževalnim sistemom in gospodarstvom, zagotavljanje sistema visokokakovostnih pripravništev ter reforma študentskega dela po načelu "vsako delo šteje".

V državah EU 5,5 milijona brezposelnih mladih

Konferenca je sicer nadaljevanje vrste aktivnosti na najvišji evropski ravni, ki se nanašajo na problematiko brezposelnosti mladih. Po podatkih Eurostata je bilo julija letos v državah EU brezposelnih 5,5 milijona mladih do 25 leta starosti.

Ob robu medvladne konference sicer poteka tudi vrh mladih, na katerem se ukvarjajo z vprašanjem kakovostnih delovnih mest za mlade. Organizatorji želijo z vrhom spodbuditi javno razpravo in aktivizem na to temo, predstavniki mladih pa bodo sodelovali tudi na medvladni konferenci. Na obeh dogodkih sodelujeta predsednica Mladinskega sveta Slovenije Tea Jarc in strokovna sodelavka za področje zaposlovanja Vesna Miloševič.