Rehn: Slovenija se še lahko izogne programu pomoči

Slovenija se še lahko izogne programu pomoči, če bo še naprej odločno ukrepala pri sanaciji bančnega sistema in izvajanju strukturnih reform, je danes v Bruslju ocenil evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn v odgovoru na vprašanje, ali je glede na črno gospodarsko napoved za Slovenijo program pomoči sedaj neizogiben.

 "Zagotovo ni nujno, da se Slovenija približuje programu, če bo še naprej odločno ukrepala - učinkovito izvajala strukturne reforme ter še posebej hitro in učinkovito končala sanacijo bančnega sektorja in finančnega sistema, kar je potrebno za vrnitev gospodarske rasti v Sloveniji," je dejal Rehn.

"Zelo pomembno je, da se je slovenska vlada lotila odločnega ukrepanja za reformo upravljanja podjetij, za reformo bančnega sektorja in za reformo javnih financ. Še posebej bi izpostavil pomen kratkoročne urejene sanacije bančnega sektorja, ki jo mora spremljati pravočasna izvedba potrebnih pogumnih strukturnih reform, tako da bo to olajšalo pogoje financiranja ter omogočilo učinkovito posredovanje bank in podprlo gospodarsko dejavnost," je še poudaril komisar.

Vse to je povedal ob predstavitvi jesenske gospodarske napovedi, ki jo je danes objavila Evropska komisija, in takole pojasnil, zakaj so poslabšali napoved za Slovenijo: 3,2-odstotno skrčenje bruto domačega proizvoda (BDP) v prvem polletju letos potrjuje, da se je recesija v Sloveniji poglobila.

Razdolževanja ni, brezposelnost raste, povpraševanje pada 

Podrobnejši pogled nekaterih elementov v slovenskem gospodarstvu po Rehnovih besedah pokaže, da je to posledica vztrajnega padanja domačega povpraševanja ob rasti brezposelnosti in krčenju investicij, na kar vpliva proces razdolževanja podjetij in slabi pogoji financiranja gospodarstva. "Poleg tega gospodarsko dejavnost bremenijo negotovosti v bančnem sektorju. Neto izvoz je dejansko edini segment gospodarske dejavnosti, ki pozitivno prispeva k rasti, pa še to le s precej počasnim tempom," je analiziral komisar.

Doslej je komisar v komentarjih o razmerah v Sloveniji izpostavljal, da se država sooča z resnimi izzivi, a da je položaj še obvladljiv, če bodo oblasti ukrepale naglo in odločno. Njegov današnji komentar je odgovor na vprašanje, ali glede na črno gospodarsko napoved za Slovenijo še vedno meni, da je položaj obvladljiv, ali slovenske oblasti ukrepajo dovolj naglo in odločno ter ali je program pomoči sedaj neizogiben.