BO NOV NAČIN BRANJA NADOMESTIL BRAJICO? Pametna očala za slepe, slabovidne in dislektike

Trendi

Slepi, slabovidni in dislektiki si lahko v Avstrijski narodni knjižnici brezplačno izposodijo posebna očala, s katerimi berejo knjige. Očala namreč prebrano pretvorijo v zvok in predvajajo po majhnem vgrajenem zvočniku. Pri tem lahko vsak uporabnik prilagodi glasnost in hitrost branja.

Fotografije so simbolične.

Pametna očala s fotoaparatom prepoznajo besedilo na vseh površinah in ga preko majhnega zvočnika preberejo na glas. Naprava v knjigah prepoznava tudi obraze s slik. Očala so slepim, slabovidnim in dislektikom na voljo brezplačno v posebnem prostoru knjižnice, kjer glasno prebiranje knjig ne moti drugih obiskovalcev, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani Eurocomm-PR.

Bralni pripomoček je preprost za uporabo. Ko bralec s prstom pokaže na besedilo v knjigi ali reviji ter vključi napravo, začne glas preko zvočnika predvajati nemško, angleško ali francosko besedilo. Pametna očala bodo v Avstrijski narodni knjižnici preizkušali šest mesecev, po testnem obdobju in evalvaciji pa jih bo izraelsko podjetje OrCam knjižnici podarilo.

Visokotehnološko podjetje je specializirano za naprave na osnovi umetne inteligence, ki pomagajo slepim in slabovidnim. Podjetje si že dalj časa prizadeva za izboljšanje dostopnosti in podporo tej skupini ljudi po vsem svetu. Tako so denimo septembra 2020 začeli sodelovanje z nogometnim zvezdnikom Lionelom Messijem pri ozaveščanju družbe o izzivih, s katerimi se srečujejo ljudje z okvarami vida.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  31 .07. 2021 ob  15: 41
Edino profesor je bil placan 100e da je prebiral tvoj esej al doplomsko,ko prides ven je realnost kruta