BO NA SEZNAMU ŽIVIL, KI POVZROČAJO RAKA? Pogosto uporabljeno sladilo se nahaja v številnih izdelkih!

Svet

Poročila kažejo, da bo aspartam, pogosto uporabljeno umetno sladilo, ki se nahaja v številnih izdelkih po vsem svetu, vključno z dietno Coca-Colo, sladoledom in žvečilnimi gumiji, morda označeno kot možno tveganje za nastanek raka pri ljudeh.

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), raziskovalni oddelek Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je izvedla varnostno oceno aspartama in se pripravlja na označitev sladila kot "možno karcinogeno za ljudi". Ta kategorizacija pomeni, da obstaja omejeno dokazno gradivo, ki povezuje aspartam s pojavom raka, vendar ne zadostuje za kategorije, kot sta "verjetno karcinogeno" ali "karcinogeno".

Napovedana klasifikacija se bo verjetno izkazala za sporno. IARC se sooča s kritikami, ker povzroča preplah zaradi snovi ali situacij, ki se jim je težko izogniti. Pred tem je delo čez noč in uživanje rdečega mesa uvrščala v kategorijo, ki verjetno povzroča raka, uporabo mobilnih telefonov pa je uvrstila med možne povzročitelje raka.

Varnostno oceno aspartama je IARC izvedla, da bi ocenila morebitno nevarnost sladila na podlagi vseh objavljenih dokazov, je dejal neimenovani vir za Guardian, ki je seznanjen z zadevo. Vendar pa ta ocena ne upošteva količine izdelka, ki ga lahko oseba varno zaužije.

To opozorilo izhaja iz ločenega strokovnega odbora WHO za prehrambene dodatke, Skupnega strokovnega odbora FAO/WHO za prehrambene dodatke (Jecfa), ki je letos prav tako preučeval uporabo aspartama. Svoje ugotovitve naj bi objavil na isti dan, kot bo IARC objavila svojo odločitev, 14. julija.

Aspartam se od 80. let prejšnjega stoletja pogosto uporablja kot nadomestek sladkorja in v izdelkih, kot so dietne gazirane pijače, žvečilni gumiji, kosmiči za zajtrk in pastile proti kašlju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  01 .07. 2023 ob  14: 02
Ne samo umetna!
alfa |  30 .06. 2023 ob  17: 17
vsa umetna sladila,tudi tista ki priporočajo sladkornim bolnikom so na dolgi rok rakotvorna,moja mati je imela sladkorno ,pa sem ji vedno govoila ,aje brez cukra kot pa ta laboratorijska sladila...žal me ni poslušala...zaupala takratni stroki 20 let nazaj... no in danes zvem da sem imela prav ,ker mi odlično služi 6.čut.