BO GOOGLE 'KAZNOVAL' ZAPOSLENE? Tistim, ki delajo od doma, želi zmanjšati plače

Svet

Zaposlenim v Googlu v ZDA, ki se odločijo za delo od doma, se lahko trajno znižajo plače. Ameriško tehnološko podjetje je namreč razvilo kalkulator plač, ki zaposlenim omogoča, da vidijo učinke dela na daljavo ali selitve. Nekaterim zaposlenim na daljavo, zlasti tistim, ki so od sedeža podjetja zelo oddaljeni, bi se lahko plača znižala, če se ne odločijo za selitev, poroča index.hr. 

Zaposleni v številnih podjetjih so med pandemijo covida-19 dokazali, da je možno vseskozi delati od doma. Mnoga podjetja želijo videti, kako bodo zaposleni delovali, ko se bo pandemija umirila. Podjetja iz Silicijeve doline, od katerih nekatera želijo zaposlene vrniti v pisarne, eksperimentirajo s strukturo plač zaposlenih. Velika tehnološka podjetja, kot so Microsoft, Facebook in Twitter, so zaposlenim na območjih, kjer je ceneje živeti, ponudila nižje plače.

"Naši odškodninski paketi so vedno temeljili na lokaciji in vedno dajemo konkurenčne plače, odvisno od tega, od kod zaposleni dela. Naše novo orodje za lokacijo dela je bilo razvito, da zaposlenim pomaga pri sprejemanju premišljenih odločitev o tem, kje delati in o vplivu selitve ali dela na daljavo na njihovo plačo," je dejal Googlov predstavnik.

Zaposleni pri Googlu, ki živi in dela v Seattlu ter je od sedeža podjetja oddaljen dve uri, se je Reutersu pritožil, da se sooča z 10-odstotnim znižanjem plače, ker se je odločil za delo polnega delovnega časa od doma: "Nisem se toliko trudil, da bi napredoval, da bi mi zdaj znižali plačo zgolj zaradi kraja bivanja."

V Združenem kraljestvu je temeljni del delovne zakonodaje določba, na podlagi katere delodajalci ne morejo spreminjati vidikov pogodb, kot so plačilni razredi brez privolitve zaposlenih ali brez odpovedi teh pogodb in ponovnih pogajanj o novih pogodbah, je dejala odvetnica Emma Bartlett. Z vidika zaposlenih bi bilo demoralizirano, če bi bili za isto delo manj plačani, meni Bartlettova, s poslovnega vidika pa bi lahko prišlo do zaposlitve na dveh ravneh, pri čemer naj bi nekateri zaposleni prišli v pisarno, nekateri pa ne. Če bi ljudje pustili delo od doma, da bi skrbeli za otroke, saj bi vedeli, da ženske še naprej prevzemajo primarno odgovornost za nego otrok, bi to lahko vplivalo na povečanje razlike v plačilu med spoloma.

Hibridni delovni načrt

Chartered Institute of Personal and Development (CIPD), ki zastopa kadrovske strokovnjake v Združenem kraljestvu, je pojasnil, da je za podjetja najvarnejša možnost, da pred spremembo plač poiščejo izrecno pisno soglasje zaposlenih. CIPD v svojih smernicah za delodajalce pravi, da je uvedba znižanja plač pristop z visokim tveganjem, saj lahko delavci vložijo tožbo zaradi kršitve pogodbe ali celo zaradi nepoštene odpovedi.

"Namesto da bi se odločali o vprašanjih, kot so plačilo in kako, kje in kdaj ljudje delajo, bi si morala podjetja prizadevati uravnotežiti individualne potrebe s potrebami organizacije. Za delodajalce bi bilo bolje, da bi v tej zgodnji fazi hibridnega dela razmislili o prilagoditvi plač. Znižanje plač pa bi se lahko izkazalo za napačno potezo, če bi na tak način zavrnili nadarjene zaposlene," je za BBC povedala svetovalka pri CIPD Rachel Suff.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija